Confidenţialitate

Lucian Romașcanu, despre Gabriela Firea la Primăria Capitalei: A fost acolo, știe ce are de făcut, știe ce are de spus. Are toată viața disecată | VIDEO

Purtătorul de cuvânt al PSD – Lucian Romașcanu – a explicat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM că „Nici nu a apucat să-și anunțe candidatura că deja titrau toate televiziunile dacă domnul Cîrstoiu se retrage”. Mai mult, purtătorul de cuvânt al PSD-ului a mai spus că „Domnul Piedone trebuie să-și facă propria analiză și să vadă dacă își asumă riscul de a pierde Bucureștiul și Sectorul 5 în același timp”. Cât despre Gabriela Firea, Lucian Romașcanu a spus că „Gabriela Firea a fost acolo, știe ce are de făcut, știe ce are de spus. Are toată viața disecată” și că „Eu cred că între toți cei care sunt acolo, cea mai profesionistă candidată este totuși Gabi Firea”.

Tudor Mușat: Cum arată tot episodul acesta acum pentru PSD? Cât de greu îi va fi doamnei Firea să recupereze după ce era candidatul „deocamdată”, s-a antrenat o grămadă, s-a plâns că nu este pusă, după care s-a revenit la domnia sa pentru că nu a mers cu Cîrstoiu.

Lucian Romașcanu: „Păi, lucrurile sunt știute. Eu nu pot face o analiză politică fiind din fenomen. Pot să doar să vă spun că dorința inițială de a avea un candidat comun care să atragă voturile din ambele părți… se pare că pe final nu a funcționat.

Sigur, nu o să stau să comentez toată perioada asta, atacurile nenumărate, iar peisajul media sufocat de știri despre Cătălin Cîrstoiu când aveam atâtea altele la fel, cel puțin, dacă nu mult mai grave pe la sectorul 5, pe la Primăria Capitalei”.

Lucian Romașcanu: „Nici nu a apucat să-și anunțe candidatura că deja titrau toate televiziunile dacă domnul Cîrstoiu se retrage”

Tudor Mușat: A fost sufocat mai degrabă de o singură întrebare legată de domnul Cîrstoiu căreia doar domnul Cîrstoiu i-a răspuns dintr-o perspectivă personală, dar nu și vreo instituție a statului. Asta este tristețea, de fapt.

Lucian Romașcanu: „Deci, dacă vreți un pic de istorie recentă: nici nu a apucat să-și anunțe candidatura că deja titrau toate televiziunile dacă domnul Cîrstoiu se retrage. După care a apărut chestiunea pe care dânsul a explicat-o din perspectiva proprie – și așteptăm să se pronunțe ANI, deci în acest moment, spre deosebire de doamna Clotilde Armand, domnul Cîrstoiu nu are niciun fel de problemă.

Vedem pe la Primăria Sectorului 5 licitații de milioane date cu cântec, ca să zicem așa, pe o rudă angajată în post de administrator public, vedem la Nicușor Dan amenzi plătite din banii Primăriei, amenzi luate personal de primar plus patru ani de dezastru.

Am discutat despre un pacient care s-a dus de colo dincolo. Sigur, dacă asta a fost agenda, pe asta am discutat-o. Ideea este că acest lucru a influențat și a lăsat oarecum în urmă posibilitatea de creștere a candidatului Cătălin Cîrstoiu”.

Lucian Romașcanu: Domnul Cîrstoiu ar fi fost un câștig pentru clasa politică. Ne plângem că nu avem oameni de valoare în politică, dar atunci când vin le găsim tot felul de probleme

Tudor Mușat: Doar asta a lăsat în urmă posibilitatea de creștere sau și faptul că, așa cum chiar Cîrstoiu s-a plâns mai voalat, nu a fost ajutat de partide? De ce vă între, domnule senator, pentru că dumneavoastră ziceți că s-a întrebat din prima secundă dacă se retrage Cîrstoiu. Era legitimă, în primă fază, întrebarea pentru că am avut experiența cu candidata independentă din fruntea listei pentru euro care am văzut ce s-a întâmplat. După care apăreau semnale din partide că nu prea se trage pentru domnul Cîrstoiu. Deci întrebarea, în primă fază, era legitimă: domnule, este, nu este și așa mai departe. După care s-a transformat în problema vulnerabilității domnului Cîrstoiu și a evoluat întrebarea. Ca să punem istoria corect.

Lucian Romașcanu: „Eu sunt convins că tot ceea ce s-a spus despre domnul Cîrstoiu, care – cu fermitate vă spun – ar fi fost un câștig pentru clasa politică, deci pentru administrația românească, pentru că ne plângem că nu avem oameni de valoare în politică, dar atunci când vin, iată că le găsim tot felul de probleme înainte ca aceste probleme să existe cu adevărat e enunțate de o instituție.

Situația depinde foarte tare de perspectivă. În momentul în care domnul Cîrstoiu a fost anunțat candidat, știți că această coaliție a durat un pic până și-a negociat principiile. Am întârziat un pic cu anunțarea candidaturii, iar de acolo încolo pentru a pune la un loc echipele de campanie să funcționeze pentru două partide foarte mari a avut o oarecare inerție”.

Lucian Romașcanu: „Gabriela Firea a fost acolo, știe ce are de făcut, știe ce are de spus. Are toată viața disecată”

Lucian Romașcanu: „Domnul Cîrstoiu a perceput… Dânsul era zi de zi sub presiune în campanie cu diverse organizații locale ale partidelor carfe îl susțineau. Dânsul a perceput altfel dinamica și spera după percepția dumnealui să fi fost altfel. Eu nu mă îndoiesc nicio secundă că ambele organizații au făcut tot ce trebuia pentru candidatura dumnealui.

Dar, mă rog, acest lucru s-a închis, domnul Cîrstoiu a înțeles, are toată aprecierea noastră. Suntem într-un nou capitol și am sentimentul că suntem pe drumul cel bun pentru că Gabriela Firea a fost acolo, știe ce are de făcut, știe ce are de spus. Are toată viața disecată, paradisecată. De acum încolo sper să discutăm despre proiectele pentru Capitală și să lăsăm ideile să vorbească”.

Lucian Romașcanu: „Domnul Piedone trebuie să-și facă propria analiză și să vadă dacă își asumă riscul de a pierde Bucureștiul și Sectorul 5 în același timp”

Tudor Mușat: Este loc de vreo negociere? E utilă din perspectiva PSD-ului o negociere cu Cristian Popescu Piedone să se retragă? Pentru că aparent ar lua foarte mult din electoratul PSD-ului, poate mai puțin decât ar fi luat de la electoratul lui Cîrstoiu care nu prea venea cu niciun bagaj, dar totuși…

Lucian Romașcanu: „Suntem într-un ușor paradox acum, pentru că domnul Piedone… Iată asta este altă chestiune: se profilaseră doar doi candidați. Acum nu mai sunt doar doi, sunt patru. Suntem în situația ușor paradoxală prin care domnul Piedone se vede în situația de a pierde electorat pentru Gabriela Firea până la momentul la care Gabriela Firea va avea mai mult electorat decât dumnealui. Domnul Piedone trebuie să-și facă propria analiză și să vadă dacă își asumă riscul de a pierde Bucureștiul și Sectorul 5 în același timp. Și dacă e loc de vreo negociere, probabil ea se va purta, dar în acest moment…”.

Lucian Romașcanu: „Eu cred că între toți cei care sunt acolo, cea mai profesionistă candidată este totuși Gabi Firea”

Tudor Mușat: Înțeleg că lăsași deschis așa ușa, totuși. Este o invitație la dialog cu domnul Piedone.

Lucian Romașcanu: „Nu sunt eu în măsură să fac această invitație. Probabil că dumnealui, dacă va simți că este cazul, va face o solicitare. Azi am văzut că era cu Sfântul Gheorghe la luptă, își mobiliza oștirea. Undeva nu cred că se simte foarte confortabil, dar o să vedem. Eu cred că între toți cei care sunt acolo, cea mai profesionistă candidată este totuși Gabi Firea”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cristian Pantazi: Postul de primar al Bucureștiului – trambulina perfectă pentru președinția României sau pentru preluarea partidului. Gabriela Firea își dorește 100% să intre în această luptă | VIDEO