Confidenţialitate

Lucian Bode, despre primele negocieri de împărțire a ministerelor: Nu am ajuns ieri la o înțelegere | AUDIO

Primele negocieri despre împărțirea ministerelor în viitorul Guvern s-au încheiat cu un eșec, recunoaște ministrul de Interne. Lucian Bode, care e și secretar general al PNL, spune că PSD a cerut schimbarea protocolului de guvernare semnat în 2021, iar liberalii au propus reducerea numărului de ministere de la 20 la 18.

Lucian Bode: „PSD a propus ieri schimbarea protocolului prin menținerea Ministerului Transportului în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maxim 18”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Nu am ajuns la o înțelegere ieri în ceea ce privește definitivarea unei structuri a guvernului pe care să discutăm în continuare. În varianta în care PSD a propus ieri schimbarea protocolului prin menținerea Ministerului Transportului în responsabilitatea PSD, atunci propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maxim 18 și să rediscutăm toate portofoliile astfel încât la sfârșitul săptămânii viitoare să avem definitivată structura guvernului”, a spus Lucian Bode.

Lucian Bode, despre ieșirea de la guvernare a UDMR: „Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD și de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”

UDMR a amenințat că iese de la guvernare dacă pierde Ministerul Dezvoltării, portofoliu dorit de liberali, potrivit unor surse. Formațiunea condusă de Kelemen Hunor ar fi primit la schimb Ministerul Fondurilor Europene și a existat și o propunere pentru a prelua Ministerul Culturii.

Liberalul Lucian Bode nu este îngrijorat că UDMR ar putea ieși de la guvernare și spune că vom ști sigur acest lucru luni sau cel târziu marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În condițiile în care rediscutăm toate ministerele, orice este posibil. PNL are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice ministere, inclusiv Ministerul Dezvoltării. UDMR va avea două ministere și vicepremier. PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretarul general al guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelarul guvernului. Dacă pe cele două ministere care revin UDMR se agreează o formulă unanim acceptată și de PSD și de PNL, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a mai spus Lucian Bode.

Lucian Bode: Am putea avea programul de guvernare definitivat la începutul săptămânii viitoare

În prezent, se lucrează la noul program de guvernare, a precizat Lucian Bode.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Echipele tehnice lucrează la programul de guvernare. Sperăm noi, la începutul săptămânii viitoare să avem definitivat noul program de guvernare, care de altfel este actualul program updatat ținând cont de faptul că vorbim despre încorsetarea acestui program în limitele bugetului aprobat pentru 2023”, a mai explicat Lucian Bode.

Lucian Bode, despre plagiat și guvernare: „Și eu și orice pretendent la un fotoliu de ministru ne vom supune votului Biroului Politic Național al Partidului”

Ministrul de interne Lucian Bode a fost întrebat de jurnaliști dacă va face parte din noul guvern având în vedere problemele legate de lucrarea sa de doctorat care are conținut plagiat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Vă asigur că nu sunt probleme în ceea ce spuneți dumneavoastră și acest lucru îl va dovedi instanța. Și eu și orice pretendent la un fotoliu de ministru ne vom supune votului Biroului Politic Național al Partidului. Dacă voi lua această decizie și-mi voi exprima intenția de a continua într-un minister o voi face mai întâi în fața colegilor mei din BPN”, a spus Lucian Bode.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Surse: Liderii UDMR au părăsit discuțiile care au loc la Palatul Victoria