Loredana, o viaţă în muzică – GALERIE FOTO

Cariera muzicală a Loredanei se întinde pe parcursul a 31 de ani, începând din 1986, când, la doar 16 ani, participă pentru prima oară la Festivalul de muzică ușoară de la Mamaia (27 – 31 august), unde câștigă „Marele Premiu”, fiind atunci cea mai tânără participantă și câștigătoare din istoria festivalului.

A interpretat două cântece în primă audiție care au devenit în scurt timp șlagăre: „Mă întreb ce să fac? și „Despre dragoste”.

În următoarea perioadă (1986-87), Marius Țeicu îi va încredința spre interpretare melodiile „Când iubești”, „Să nu-mi spui bun rămas”, „Nu pot trăi fără dor”, „Cine crede în iubire?”, toate devenind șlagăre de succes.

Primul album lansat de Loredana a fost „Bună seară, iubito”, apărut în 1988.

Albumul a scris istorie în muzica autohtonă fiind cel mai bine vândut album românesc din toate timpurile cu peste 1,5 milioane de viniluri vândute. De asemenea, a avut primul videoclip pentru o piesă românească: „O inima de 16 ani”.

În decembrie 1989, cu doar câteva zile înainte de căderea comunismului, apare cel de-al doilea album, „Un buchet de trandafiri”, cu muzica lui Adrian Enescu şi versurile lui Lucian Avramescu.

În 1994, apare albumul „Atitudine”, care marchează şi implicarea Loredanei în partea de producţie a unui cantec, versurile pentru majoritatea pieselor de pe acest album fiind scrise de ea.

Un an mai târziu, susţine alături de Direcţia 5 un turneu naţional şi începe să lucreaze la un nou album, „Născută toamna”.

Albumul „Aromaroma” e lansat pe 10 iunie 1999, de ziua sa de naştere.

În anul 2000, Loredana reînoieşte colaborarea cu compozitorul Adrian Enescu pentru un nou album – „Diva Inamorata”. Albumul este lansat pe 14 februarie 2001.

Anul următor, Loredana lansează un proiect unic în muzica românească – „Agurida” – reîntorcandu-se la originile noastre muzicale şi reinterpretând în ritmuri şi orchestratii moderne cântece precum ”Bun îi vinul ghiurghiuliu”, ”Trandafir de la Moldova”, ”Marie şi Mărioară”. Albumul este un omagiu adus Mariei Tanase.

Loredana merge mai departe în explorarea muzicii româneşti, oprindu- se de această dată asupra unei perioade de aur din istoria României: perioada interbelică. Aşa ia nastere albumul “Zaraza, vânzătoarea de plăceri” care adună cele mai frumoase şi romantice cântece interbelice.

Albumul ”Fata cu şosete de diamant” are piese cu accente rock, altele au influenţe din muzica irlandeză sau rezonanţe orientale.

În 2004, Loredana lansează „Zig Zagga Extravaganta”, un album compilaţie cu 16 piese scrise în perioada 1996 – 2004, dar neincluse pe niciun disc.

În 2006, Loredana revine cu un album spectaculos – ”Jamparalele”, un album unic cu muzică de dans din toată zona balcanică, pornind de la un ritm comun acestor locuri: jamparaua.

În anul următor, Loredana lansează trei albume. În prima parte a anului artista scoate albumul ”My Love”, care conţine cele mai cunoscute piese de dragoste din cariera Loredanei, dar şi câteva cântece inedite cum ar fi ”Iubirea mea”, scris de Loredana cu Marius Moga.

Cel de-al doilea album lansat în 2007 a fost dedicat copiilor, şi se numeşte „Nana Nanino”. Ideea acestui album a pornit de la câteva înregistrări acapella ale Loredanei făcute pe când avea doar 3 ani de tatăl său, cu casetofonul. Artista le-a regăsit şi a pornit de la ele, realizând duete unice cu Lori mică şi Lori de acum.

În decembrie 2007, Loredana lansează un nou album care este un fusion între muzica pop, lăutărească şi ţigăneascp: ”Made in Romanie”.

Anul 2009 aduce un alt album pentru Loredana „Sundance”,  o fuziune între pop, electro, dance şi rock cu un sound revoluţionar. Este primul album oficial în limba engleză, compus şi produs de Loredana.

La finalul lui 2010, pe 20 noiembrie, lansează albumul “IubiLand”, iar în 2012 apare albumul „Dragoste”.

În 2015 lansează albumul „Imaginarium”.

Loredana revine la Europa FM Live pe Plajă: „Anul trecut a fost copleşitor” – VIDEO

La mulți ani, Loredana Groza! – VIDEO