Confidenţialitate

Lombalgia – cauzele durerii de spate

Regiunea joasă a spatelui poartă numele de zona lombară. Acesta este un sediu frecvent al durerii care cauzează disconfort și împiedică activitățile obișnuite.

Durerea poate fi surdă sau poate avea o intensitate puternică, sub formă de junghi. Durerea de spate este acută atunci când apare instantaneu, de regulă după un traumatism cauzat de activități sportive sau ridicatul unor lucrurui grele. Devine cronică dacă durează mai mult de 3 luni.

Durerea de spate severă apărută în urma unui traumatism sau o cădere trebuie examinată de către un specialist. Simptome îngrijorătoare sunt slăbiciunea membrelor inferioare, febră, durere la tuse sau la urinat. Dacă durerea nu se ameliorează în 72 de ore de la debut este necesar să consultați un medic.

Durerea de spate care urmează unui efort fizic intens sau ridicării unui obiect greu este cauzată de regulă de o întindere musculară. Dar uneori este asociată unei deplasări și bombări ale discului aflat între două vertebre. Dacă acest disc face compresie asupra nervilor din zonă, precum nervul sciatic, durerea pleacă de la șold de-a lungul membrului inferior iar afecțiunea poartă numele de sciatică.

Fie că purtați o geantă de umăr sau un rucsac, regiunea lombară a coloanei vertebrale este cea care susține greutatea porțiunii superioare a corpului, astfel un bagaj greu poate declanșa lombalgia.

Efortul fizic în exces din sala de sport după o săptămână de lucru la birou este o altă cauză posibilă a durerii, în urma solicitării musculare.

Nu în ultimul rând, obezitatea suprasolicită coloana vertebrală, iar durerile lombare nu vor întârzia să apară. Durerea joasă de spate poate fi corelată și cu afectarea rinichilor, organe interne aflate în zona lombară.