Confidenţialitate

Localnicii din Liov, Ucraina, protejează statuile din oraș, de un eventual atac al rușilor | FOTO

Autoritățile ucraineene atrag atenția că bombardamentele rușilor șterg de pe fața pământului clădiri istorice și monumente protejate UNESCO. Deja unele au fost distruse.

Într-un gest disperat de protejare a statuilor din orașul lor, localnicii din Liov le-au îmbrăcat într-un fel de veste antiglonț.

Statuia zeului roman Neptun și a zeiței grecești Amphitrite au fost învelite cu burete peste care s-a pus folie de plastic prinsă cu scoci.

Unora dintre statui li s-a pus un fel de scut din placaj de lemn.

E o improvizație, dar e ceea ce localnicii – voluntari – au făcut pentru a apăra câteva monumente din centrul orașului.

Cu obloane de lemn au fost protejate și vitraliile de la Biserica Sf Antonie.

De-altfel, invazia rusească în Ucraina pune în pericol și monumentele istorice. Oamenii de cultură ucraineni avertizează asupra unei „catastrofe culturale în desfăşurare”.

Zilele trecute, a fost bombardat memorialul Holocaustului din Kiev. Președintele Zelenski a aflat ce s-a întâmplat în timpul unui interviu pe care îl acorda jurnaliștilor străini.

Tot lângă Kiev, a fost bombardat şi muzeul artistei renumite la nivel mondial, Maria Prymachenko, ale cărei lucrări au fost admirate de Pablo Picasso.

Ministrul Culturii din Ucraina spune că există amenințări cu distrugerea și pentru Catedrala Sf. Sofia din Kiev, o biserică sub patrimoniul UNESCO construită în secolul al XI-lea.