Liviu Dragnea, despre relaţia “foarte bună” cu premierul israelian: Asta este cumva o infracţiune?

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, preşedintele PSD a admis că are o relaţie “foarte bună” cu premierul israelian.

Liviu Dragnea s-a întrebat retoric dacă acest lucru reprezintă “o infracţiune”.

“Am văzut că în ultimii ani în România am avut politica externă de a aştepta ordinele venite de la alţii. Dacă ne spun unii astăzi, o luăm spre stânga, dacă mâine se schimbă şi spun ‘luaţi-o pe dreapta’, fără întrebări o luăm la dreapta. Eu zic că trebuie să avem o politică externă care să ţină cont în primul rând de interesele României. (…) Se va organiza o şedinţă de guvern comună în Bucureşti, probabil în luna iulie, cel mai târziu, în care să se semneze nişte acorduri extrem de importante pentru economia românească şi pentru dezvoltarea României. Da, recunosc, am o relaţie foarte bună cu premierul Israelului. Asta este cumva o infracţiune? Asta este ceva rău? Că dacă am o relaţie apropiată, nu o am pentru mine, personal, că nu vine premierul Netanyahu în România să mă ajute cu ceva, ci este pentru România”, a spus liderul social-democrat, care joi s-a aflat în vizită în statul evreu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, alături de premierul Viorica Dăncilă.

Liviu Dragnea a ţinut să precizeze că nu a spus niciodată că s-ar fi decis ca Ambasada României în Israel să fie mutată la Ierusalim.

“Atunci când două state atât de importante în lume ca Statele Unite şi Israelul sunt într-o perioadă în care ar avea nevoie de sprijin într-un anumit demers şi dacă exact atunci le acorzi acest sprijin, contează enorm şi nu va fi uitat niciodată şi vorbim aici de interesele majorare ale României, nu de interese mărunte sau de dispute politice mici de pe malurile Dâmboviţei”, a explicat fruntaşul PSD.

Agerpres aminteşte că şeful statului s-a declarat, joi, îngrijorat “secretomania” vizitei premierului în Israel şi a subliniat că, în această deplasare, Viorica Dăncilă nu a vorbit în numele României, ci doar al Guvernului pe care îl conduce.

Klaus Iohannis s-a referit şi la prezenţa lui Liviu Dragnea în Israel.

“În ceea ce priveşte vizita preşedintelui Camerei, mai mare secret. S-a aflat că a plecat acolo doar după ce a ajuns acolo. Nu ştiu care sunt dedesubturile acestei abordări, cine ştie ce înţelegeri secrete face domnul Dragnea acolo cu evreii”, a afirmat preşedintele.

“Aş vrea să am totuşi unul-două comentarii în legătură cu afirmaţiile domnului preşedinte Iohannis. Ele sunt considerate, şi nu numai de mine, cu o anumită doză de antisemitism. De asemenea, nu poţi să jigneşti în asemenea hal. Bun, m-a jignit pe mine, a jignit-o pe doamna prim-ministru, dar nu poţi să jigneşti nişte oficiali din alt stat pe care îi acuzi că fac înţelegeri secrete cu nişte oficiali din România. Aşa ceva este inacceptabil! De asemenea, e o lege nescrisă care a tot fost respectată în România, şi Băsescu o respecta şi eu am respectat-o şi am spus-o de multe ori public, de câte ori a fost preşedintele plecat din ţară, chiar dacă eram întrebat, chiar dacă eram într-un anumit conflict, am spus: e plecat din ţară preşedintele, reprezintă România, discută pentru România, sper, şi nu vreau să fie întrebat pe acolo să răspundă la nişte întrebări pe care le-aş fi generat eu sau alt coleg de-al meu sau cineva cu care era într-un conflict. Nu a mai ţinut cont nici de asta”, a spus Liviu Dragnea la Antena 3, adăugând că nu are nevoie şi nici nu îl obligă cineva să ceară aprobarea preşedintelui României să meargă într-o vizită oficială atunci când primeşte o invitaţie.

“Am obligaţia să informez Parlamentul şi o voi face, primul-ministru îl poate informa pe preşedinte fără niciun fel de problemă, dar eu pun o întrebare: eu nu ştiu dacă preşedintele României – cu care recunosc că am fost mult prea binevoitor în ultimele luni de zile, tot din dorinţa de a nu crea conflicte – sau nu am auzit că înainte de a merge la vreun Consiliu European sau la alte întâlniri şi-a luat mandat de la Parlament. Că o să spună că nu are nevoie. A avut o discuţie cu şefii celor două camere, a avut vreo discuţie cu primul ministru? Sau după? Pentru că merge şi îşi ia tot felul de angajamente în numele României, pe care trebuie să le pună în practică ori Parlamentul ori Guvernul. Noi nu am zis nimic până acum, nu ne-a informat, dar nu poţi să ieşi să ceri unor oficiali din România să îţi ceară aprobarea să meargă la nişte întâlniri. Mai mult decât atât, domnul preşedinte Iohannis a ştiut că doamna prim-ministru merge în Israel, nu a aflat din presă. A început să spună multe neadevăruri. A ştiu de la doamna prim-ministru. Mie mi-a spus doamna prim-ministru astăzi că l-a informat pe preşedintele României că merge în Israel”, a adăugat Liviu Dragnea.

Şeful PSD a subliniat că România nu are de un an şi jumătate ambasador în Israel, iar acest luvru este “un semnal foarte prost”.

“Propunerea (de ambasador în Israel – n.r.) e înaintată demult, de ceva timp, nu e de ieri. Preşedintele nu a răspuns absolut deloc şi vreau să vă spun că este o inacţiune care nu ne face foarte bine, un an şi jumătate aproape de când România nu are ambasador în Israel este un semnal care se transmite către această ţară. Îl auzeam mai devreme (pe preşedintele Klaus Iohannis – n.r.) cât s-a zbătut pentru relaţii bune cu Israelul. Din moment ce nu catadicseşti să trimişi un ambasador acolo …”, a spus Dragnea la Antena 3, considerând este inexplicabil de ce preşedintele nu a făcut nimic în această privinţă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS