Confidenţialitate

Lipsă de cvorum la votul pentru șefia TVR. Ședința se reia marțea viitoare

Validarea preşedintelui director general al TVR, funcţie pentru care a fost propus George Orbean, nu a întrunit cvorumul necesar în plenul reunit al Parlamentului, a rezultat la numărarea voturilor.

Votul a fost secret cu bile.

La exprimarea votului, 199 de parlamentari au răspuns ”prezent”, în condiţiile în care cvorumul necesar era 272. Înaintea votului, la apelul nominal se constatase prezenţa a 274 de parlamentari.

Şi-au exprimat votul 189 de parlamentari, înregistrându-se 130 de voturi ”pentru” şi 55 de voturi ”împotrivă”, iar patru voturi au fost anulate.

După anunţul din plen privind acest vot, preşedintele de şedinţă, Valeriu Zgonea, a spus: ”Se reia procedura marţi, la ora 18.00”, după care a suspendat şedinţa.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Parlamentarii au zi liberă luni, de Paştele catolic.

Comisiile de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au dat, marţi, un aviz negativ pentru Orbean, aviz care este consultativ.

George Orbean a fost propus de Guvern în Consiliul de Administraţie al TVR.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu se declară nemulțumit că George Orbean a fost propus pentru funcția de preşedintele-director general al TVR.

Președintele Senatului are unele rezerve și față de unii dintre membrii Consiliului de Administrație.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Unul din membrii Consiliului de Administrație, propus de președinte, are, în mod clar, din partea Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securității aviz de colaborator al fostei Securități. Dacă propunea altcineva, poate, nu știu (…)  nu pot să nu mă mir că această propunere nu vine chiar din partea președintelui țării”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

De menționat că miercuri expiră mandatul interimar al Irinei Radu la șefia TVR.

Așadar, în acest moment, televiziune publică are un Consiliu de Administrație – validat ieri de Parlament – dar nu și un președinte director general.