Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu vrea eliminarea venitului minim garantat si cotă unică de 16%

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu spune că le-a cerut colegilor din alianța de guvernare să nu renunțe la cota unică de impozitare de 16%.

PSD vrea însă ca, de la 1 ianuarie 2018, cota unică de impozitare să scadă de la 16 la 10%, iar această cotă nu se va mai aplica fiecărui salariat în parte, ci venitului global al unei gospodării. În plus, familiile cu venituri lunare sub 2000 de lei nu vor mai plăti impozit pe venit.

Președintele Senatului este de acord doar cu o parte din aceste propuneri.

” Deja nivelul de 16% este destul de coborât și există pentru cei cu venituri până în 2000 de lei propunerea, pe care o susțin, ca să nu mai plătească impozit pe venit. Eu nu am emoții (în privința încasărilor la buget), pentru că am văzut rezultatele pe care le-a comunicat ministrul de Finanțe și care, ați văzut, că sunt foarte bune. Dar eu cred că pentru consolidarea veniturilor statului, cota de 16% impozit pe venit este mai mult decât rezonabilă și decentă, nu știu dacă e nevoie de o diminuare suplimentară”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Călin Popescu Tăriceanu va propune coaliției de guvernare și eliminarea venitului minim garantat, un ajutor social pe care îl primesc cei care nu au loc de muncă.

”’Trebuie să renunțăm complet la venitul minim garantat, care este o invitație la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de față este criză de forță de muncă. Sunt societăți comerciale, întreprinzători care merg să aducă forță de muncă din țările vecine. Deci, nu putem, dacă avem criză de forță de muncă, să îi lăsam pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că, și din punct de vedere, dacă vreți, al demnității individuale, e preferabil să câștigi un ban muncit decât să stai cu mâna întinsă să primești un ajutor de la stat”, a spus președintele Senatului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, venitul minim garantat pe care îl primește o persoană singură depășește ușor 140 de lei pe lună, iar o familie formată din 5 persoane, fără niciun fel de venituri, încasează de la stat peste 500 de lei. În schimbul acestui ajutor, beneficiarii trebuie să lucreze în folosul comunității.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS