Confidenţialitate

Liderii occidentali: Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei pe 9 mai | AUDIO

Președintele rus Vladimir Putin ar putea declara oficial război Ucrainei încă de pe 9 mai. Această mișcare ar permite mobilizarea completă a forțelor de rezervă ale Rusiei, pe măsură ce eforturile de invazie continuă să scadă, cred oficialii americani și occidental citați de CNN. Pe de altă parte, Papa Francisc a declarat că premierul ungar i-a mărturisit, în timpul întâlnirii celor doi la sfârşitul lunii aprilie, că liderul de la Kremlin intenţionează să pună capăt invaziei Rusiei în Ucraina pe 9 mai.

Data de 9 mai, cunoscută drept „Ziua Victoriei” în Rusia, comemorează înfrângerea naziștilor de către ruși în 1945. Oficialii occidentali cred de multă vreme că Putin va profita atât de simbolismul cît și de potențialul propagandistic al acelei zile pentru a anunța fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităților sau ambele.

Potrvit CNN, oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, și anume că Putin va declare oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, liderul de la Kremlin a insistat să se refere la conflictul brutal drept o „operațiune militară specială”, interzicând efectiv cuvinte precum invazie. si război.

O declarație oficială de război pe 9 mai ar putea crește sprijinul public pentru invazie, comentează CNN. De asemenea, potrivit legii ruse, i-ar permite lui Putin să mobilizeze forțele de rezervă și să aducă recruți, de care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unei deficit tot mai mare.

Pe de altă parte, Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat azi de cotidianul italian Corriere della Sera că la recenta sa întrevedere cu premierul ungar Viktor Orban, acesta l-a asigurat că ruşii „au un plan şi că la 9 mai totul se va fi terminat”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin vrea să creeze un nou stat, Rusia de Sud, pe teritoriile ocupate în Ucraina, potrivit unui proiect al partidului aflat la putere

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.