Confidenţialitate

Ruxandra Ivan: Chiar nu mai vrea nimeni pace? Rusia, decât să piardă, mai degrabă recurge la bomba nucleară | VIDEO

Ruxandra Ivan, conferențiar universitar Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, a fost invitata Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Există posibilitatea ca Rusia să avanseze frontul de luptă către Republica Moldova? Ruxandra Ivan a spus la Europa FM că da. Mai mult, Ruxandra Ivan spune că Rusia în acest moment este umilită din punct de vedere militar, în teren, iar la nivel diplomatic este izolată de restul lumii. Totuși, decât să sufere o umilință și mai mare, Rusia ar recurge la bomba nucleară.

„Firește că toți ne gândim la posibilitatea aceasta a avansării frontului către Republica Moldova. Această posibilitate există, cel puțin teoretic, că poate că în viitorul foarte apropiat nu se va întâmpla în mod direct din cauza situației mai degrabp proaste pe care o au de trecut trupele rusești în teren. Rusia nu se aștepta să aibă atât de multe pierderi și războiul nu merge așa cum a fost prevăzut. Totuși, cred că nu putem absolut deloc să excludem posibilitatea mai degrabă a unor incidente în Transnistria cum au fost cele de acum câteva zile pentru că orice destabilizare în Republica Moldova nu face decât să servească intereselor Rusiei”, a spus Ruxandra Ivan la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ruxandra Ivan: Miza Rusiei este Odesa. Cucerirea Odesei ar facilita foarte mult avansarea liniei frontului către Transnistria

„Din punct de vedere logistic nu este foarte ușor, dar, pe de altă parte, este foarte ușor ca soldații ruși staționați în Transnistria să provoace niște incidente – asta este foarte posibil. Este mai greu, dacă ne uităm cu atenție la hartă și la teritoriile care au fost cucerite de ruși până acum, vedem că nu există o linie a frontului pe care să poată avansa în mod direct trupele rusești în acest moment”, a adăugat Ruxandra Ivan la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Este miza Odesei care este, poate, cea mai mare miză a Rusiei în acest moment. Cred că Odesa este un oraș simbol atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși. Pentru ruși ar fi foarte important să cucerească Odesa; pentru toată lumea civilizată ar fi o mare tragedie, dar cucerirea Odesei ar facilita foarte mult avansarea liniei frontului către Transnistria”, a mai spus Ruxandra Ivan la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ruxandra Ivan: Rusia, decât să sufere o umilință, mai degrabă ar fi dispusă să recurgă la bomba nucleară

„În momentul de față, Rusia se află într-o situație foarte proastă comparativ cu ce se aștepta în momentul în care a început acest război. Pe teren, Rusia este mai degrabă destul de umilită. La nivel diplomatic, Rusia este extrem de izolată și mai degrabă umilită. În această situație, având în vedere instabilitatea psihică a conducătorilor acestei țări, mi se pare că nu putem deloc să eliminăm ipoteza că Rusia va vrea să recâștige inițiativa strategică cu o bombă nuclear tactică. Mie mi se pare că nu putem să excludem deloc această ipoteză. Din momentul în care a fost folosită prima bombă nucleară, lucrurile nu pot face decât să escaladeze”, a explicat Ruxandra Ivan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Există în acest moment bombe nucleare de mai mică anvergură, dar să ne gândim puțin cât de imposibil de acceptat. Din 1945 încoace, când au fost folosite bombele nucleare, până acum lumii întregi i se părea această posibilitate absolut de neacceptat și cumva că ea nu trebuie să fie luată în calcul sub nicio formă. Și mi se pare că Rusia, decât să sufere o umilință, mai degrabă ar fi dispusă să recurgă la acest mijloc”, a explicat Ruxandra Ivan, conferențiar universitar Facultatea de Științe Politice, Universitatea București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei”, moderată de Adriana Nedelea, aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Expert în securitate: Cum ar putea reacționa Rusia dacă România ajută Ucraina cu arme | VIDEO