Confidenţialitate

Rusia va încerca să anexeze regiunile Donetsk și Luhansk până la jumătatea lunii mai, spune ambasadorul SUA la OSCE

Până la mjlocul acestei luni, Rusia va încerca să anexeze și cele două regiuni ocupate din Estul Ucrainei, Donetsk și Luhansk, a declarat ambasadorul american la OSCE. Declarația se bazează pe rapoarte ale serviciilor de informații. Între timp, Rusia a atacat din nou Odessa, aseară, iar un adolescent a murit.

Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Michael Carpenter, a declarat că există informații extrem de credibile care ar arăta că Rusia pregătește referendumuri pentru anexarea regiunilor Donetsk și Luhansk, în cel mult 2 săptămâni.

Iar apoi, mai târziu, și Herson. Sunt zonele unde se duc cele mai dure lupte între armata Ucrainei și cea Rusiei.

Dar rușii au atacat luni seară, din nou, și Odesa. Un internat și o biserică au fost distruse.

După atac, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat că un băiat de 14 ani a fost ucis, iar o fată de 17 rănită. Se aflau în internatul bombardat.

„Ce au făcut acești copii, cum ameninință ei Rusia?”, întrebat retoric președintele Ucrainei, care a amintit că, până acum, 220 de copii au fost uciși în războiul început de Federație.

Armata ucraineană a anunțat că Rusia își regrupează trupele și își întărește artileria în Zaporizhzhia, Kryvyi Rih and Mykolaiv.

În schimb, peste 200 civili încă sunt prinși în buncărul combinatului Azovstal din Mariupol, anunță primarul localității, citat de agenția Reuters. Vadim Boicenco spune că în restul orașului ocupat de forțele ruse mai sunt alți aproximativ 100.000 de civili.

Evacuările din Mariupol au început zilele trecute, dar decurg greu. Autoritățile ucrainene speră că un convoi de oameni evacuați va ajunge la Zaporojie marți.

Sursa foto: Shutterstock