Elevii suceveni au posibilitatea ca în acest an să-şi aprofundeze cunoştinţele de istorie la Cetatea de Scaun a lui Ştefan cel Mare, în cadrul proiectului educaţional „Lecţia de 10”, derulat de Muzeul Bucovinei, a anunţat directorul instituţiei, Emil Ursu.
Proiectul educaţional a fost conceput din dorinţa de a apropia elevii de disciplina istorie în general şi de istoria Moldovei şi a Cetăţii de Scaun a Sucevei în mod special.
În cadrul lecţiilor se vor discuta subiecte pe care elevii nu le învaţă în şcoală, subiecte ce prezintă interes pentru înţelegerea tuturor aspectelor privind istoria medievală a Moldovei, temele discutate fiind structurate pe zece domenii, respectiv domnitori, cetăţi din Moldova, ctitorii, dregătorii, arme medievale, domniţe, bătălii, atacuri asupra cetăţii, ţări suverane şi Cetatea Sucevei, ce acoperă o gamă largă şi inedită de informaţii.
Vor fi prezentaţi domnitorii reprezentativi pentru Moldova, precum şi domnitori care sunt mai puţin amintiţi în manualele de istorie, dar a căror activitate a influenţat într-un fel sau altul parcursul istoric al Moldovei.
Participanţii la aceste lecţii pot afla detalii despre cele mai importante cetăţi ale Moldovei, cele mai reprezentative biserici ctitorite de Ştefan cel Mare, detalii din viaţa unor domniţe, informaţii despre armele medievale folosite de oştenii moldoveni, despre dregătorii importanţi ai Moldovei, despre luptele memorabile ale moldovenilor, atacurile care s-au dat asupra cetăţii, precum şi multe altele.
Toţi cei interesaţi îşi pot programa participarea la o „Lecţie de 10” la Cetatea de Scaun sau la Muzeul Bucovinei.