Laura Codruța Kovesi: ”Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute” – VIDEO

”Mi-am apărat independenţa prin rezultatele avute. Am respectat legislaţia. Rezultatele mele vorbesc în numele meu. Am anchetat membri din diferite partide politice. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, pentru că am fost independenţi mereu am dus la bun sfârşit aceste cazuri. Independenţa a fost asigurată de lege. Acum sunt încercări de a limita această independenţă.

Una dintre condiţiile pentru a ancheta corupţia la nivel înalt sau fraude cu fonduri UE e independenţa.

Cooperarea cu ceilalţi procurori europeni, am coperat cu colegi din 14 state membre. Am fost expert pentru CE în Muntenegru, Moldova, au nevoie de experienţa noastră. În urma activităţii, am fost invitaţi pentru a acţiona în calitate de experti, am oferit câteva formări profesionale. Poate nu sunt perfectă, sunt emoţionată, e o zi importantă pentru mine şi colegii mei. Ştiu engleză, franceză, dacă e important pentru dumneavostră pot vorbi engleză”, a răspuns Laura Codruța Kovesi în limba enegleză unui eurodeputat din Spania, care i-a cerut să-și exprima astfel răspunsul.

Laura Codruța Kovesi a spus că ”experienţa mea internă e foarte bună în a lua decizii bune la stabilirea priorităţilor

Uneori fraudele cu fonduri UE pot deveni sistemice Una dintre priorităţile mele va fi nu numai de a investiga fraude compelxe, ci este de a identifica acele zone în care corupţia cu frauda europene e repetitivă. Ce a făcut DNA în ultimii 5 ani şi rezultatele obţinute pe cazuri de corupţie şi fraude cu fonduri europene e o experienţă bogată care poate fi folosită în interesul EPPO”.

”Am fost procuror timp de peste 23 de ani, deci jumătate din viaţa mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiţia să funcţioneze când este încălcat dreptul penal. Am deţinut cele mai înalte poziţii din serviciul de procuratură din România: procuror general al României timp de şase ani şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) timp de cinci ani.

DNA este o structură cu competenţe exclusive pentru corupţie, fraude financiare, fraude cu fonduri europene.

Crearea unui Parchet european independent şi eficient este o oportunitate profesională unică. Aş fi onorată să continui munca atâtor oameni – politicieni, cei care lucrează în domeniu, funcţionari publici, cei care au făcut dintr-o idee un text juridic. Acum avem nevoie de eforturi pentru ca Parchetul european să fie eficient”, a spus Laura Codruța Kovesi în faţa membrilor LIBE şi CONT.

La scurt timp după terminarea audierilor, Europa FM a aflat că Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT).

Audierile pentru postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar ale PE

Audierile pentru postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar ale PEhttps://www.europafm.ro/audierea-candidatilor-pentru-postul-de-procuror-sef-european-are-loc-marti/

Publicată de Radio Europa FM pe Marţi, 26 februarie 2019

Votul final pentru postul de procuror-şef european va avea loc miercuri.

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, marți, pentru postul de procuror-şef europeanalături de Andres Ritter (Germania) și Jean-Francois Bohnert (Franța).

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS