Confidenţialitate

Laura Codruța Kovesi: „Dacă reduci această fraudă cu TVA, ai mai mulți bani la buget” | VIDEO

Toamna trecută, șefa EPPO declara că din România, timp de 8 luni, nu a primit nicio sesizare legată de fraude cu TVA sau de infracțiuni vamale. S-a îmbunătațit de atunci raportarea fraudelor care ar putea face obiectul anchetelor EPPO? Laura Codruța Kovesi explică în emisiunea „Piața Victoriei” progresul situației.

Ioana Ene Dogioiu: Ați vobit despre fraudele cu TVA. La precedenta dumneavoastră vizită în România și la precedenta noastră discuție, la precedentul nostru interviu, spuneați că sunteți destul de nemulțumită de sesizările pe care le primiți în această privință a TVA-ului și a infracțiunilor vamale de la partea română, mai precis în primele 8 luni de activitate ale Pachetului European. Ați primit zero sesizări privind infracțiuni, spuneați atunci. S-a îmbunătățit ceva?

Laura Codruța Kovesi: „Dacă ne uităm pe statistică, am primit două cazuri. Deci aș putea spune că s-a dublat… bineînțeles că este o glumă. Deși, pe acel clasament pe care l-am făcut din perspectiva procurorilor și a sistemului de justiție aș pune România pe locurile 1, 2 și 3 împreună cu colegii italieni și germani, când este vorba despre nivelul de detecție, din păcate, stăm mult, mult mai rău decât alte state membre în special în ceea ce privește frauda cu TVA.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă ne uităm pe rapoartele Comisiei Europene vedem că este o problemă cu colectarea TVA-ului în România, dar la nivel european este o problemă cu frauda cu TVA. Europa pierde în fiecare an, conform estimărilor Europol, în jur de 50 de miliarde de euro. Și aceasta este una dintre principalele atribuții ale Parchetului European, de a investiga aceste fapte. Dar datoria procurorilor nu este de a detecta aceste fapte, ci de a investiga. Dar fără să detectezi nu poți să investighezi și dacă nu investighezi nu poți să recuperezi bani – aceasta este problema. Noi am avut discuții la nivelul Ministerului Finanțelor, la ultimul nostru interviu v-am explicat acest lucru. Am observat că există… a existat, cel puțin o neînțelegere a regulamentului, pentru că competența Parchetului European este atunci când ai o fraudă de 10 milioane de euro și sunt implicate două state membre. Cumva, tendința autorităților române a fost să nu raporteze niciun fel de fraudă dacă nu se împlinește acel prag de 10 milioane de euro, ceea ce nu este corect și noi acest lucru l-am explicat”.

Laura Codruța Kovesi, despre cazul de fraudă din Portugalia

Laura Codruța Kovesi: „Și aș dori să vă dau un exemplu al unui caz – cel mai mare caz pe care noi l-am investigat până acum și l-am putut face public, pentru că avem foarte multe alte cazuri pe care încă nu le putem face publice. Este vorba despre un caz care a început în Portugalia, în orașul Coimbra, un lucrător la Administrația Financiară a observat că o companie din Portugalia cu un singur angajat a avut venituri de 300 de milioane de euro. Desigur, ca noi toți, și-a pus întrebarea cum acest lucru este posibil. Am mers cu această informație la Parchetul Național văzând că există o legătură, pentru că o parte dintre tranzacții s-au derulat pe teritoriul altor state membre, la Parchetul Național procurorul național a spus <<Nu există niciun fel de pagubă la TVA pe teritoriul Portugaliei, deci nu am ce să fac>>. Dar acel funcționar a auzit despre Parchetul European și și-a exercitat exact atribuțiile care sunt deschise în regulament, motiv pentru care a venit la Parchetul European.

Noi am deschis o investigație să verificăm conexiunile pentru că noi avem acces la toate informațiile înregistrate în cele 22 de state membre și într-un final, după aproape un an de investigații, ce am descoperit? Am descoperit o schemă frauduloasă în care erau implicate peste 9000 de companii, peste 600 de persoane fizice care au creat un prejudiciu de aproximativ 2,2 miliarde de euro și în care erau implicate 5 grupuri infracționale. Și tot acest lucru a plecat de la o potențială pagubă cu TVA în care erau implicate mai mult de două state membre. Deci acesta este exemplul tipic pentru oricare administrație financiară din Europa, din zona EPPO, când trebuie să te adresezi Parchetului European și ce poate să facă Parchetul European”.

Laura Codruța Kovesi: „Dacă reduci această fraudă cu TVA, ai mai mulți bani la buget”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ioana Ene Dogioiu: Revenind în România. Ați spus că inițial a fost o chestiune de neînțelegere, le-ați explicat cum devine treaba, când pot și când trebuie să sesizeze și, totuși, îmi spuneți că de atunci ați primit doar două sesizări. De ce?

Laura Codruța Kovesi: „Cred că asta trebuie să explice ceilalți. Noi ne-am făcut într-un fel treaba de a le explica regulamentul…”

Ioana Ene Dogioiu: De ce credeți că există această reticență. Adică, colectarea TVA-ului este o problemă foarte mare pentru bugetul României. Noi aveam o problemă imensă din acest punct de vedere. Care este explicația dumneavoastră?

Laura Codruța Kovesi:Mi-e greu să găsesc o explicație pentru că tot ce înseamnă fraudă cu TVA… TVA-ul sunt venituri la bugetul statului. Dacă reduci această fraudă cu TVA, ai mai mulți bani la buget. Când vorbim de inflație, de probleme, toată lumea vrea mai mulți bani. Deci, dacă ai fi ministru de Finanțe sau șef al Administrației Financiare teoretic ai pune resursele tale în a rezolva această problemă cu TVA. Este ceea ce noi am discutat la întâlnirea noastră cu cei de la Finanțe. Am văzut câteva schimbări, nu știu acum dacă mai au nevoie de implementare sau de nu. Au început să vină înspre Parchetul European, însă nu în ritmul în care noi ne-am așteptat și nu în ritmul în care ar trebui să vină”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Laura Codruța Kovesi, despre fuga infractorilor din România: Este rolul Ministerului Justiției să acționeze. Competențele noastre nu vizează aceste aspecte | VIDEO