La Paris, încep protestele împotriva reformei sistemului de pensii

Avocaţi, medici sau piloţi – sunt doar câteva dintre categoriile de salariaţi care încep de luni, la Paris, proteste împotriva reformei pensiilor.

Pe parcursul lunii, li se vor adăuga şi alte profesii – majoritatea liberale, iar mişcările de stradă din capitala Franţei sunt programate să se încheie în ultima săptămână a lunii, cu o grevă la căile ferate.

Protestatarii vor să-şi apere regimurile speciale de pensionare, pe care le-au obţinut după ani lungi de luptă sindicală.

Uniunea Naţională a Profesiilor Liberale va mai da o şansă negocierilor cu guvernul, dar nu a exclus participarea la un eventual protest naţional de amploare, dacă propunerile sale nu vor fi luate în seamă.

Subiectul este dezbătut pe larg în presa din Hexagon.

De la zi la zi, protestele vor creşte ca amploare.

Joi, se vor alătura angajaţii din Electricitate, iar pe 24 septembrie – se aşteaptă o perturbare serioasă a traficului pe calea ferată.

Premierul francez a anunţat în urmă cu câteva zile principiile şi calendarul vastei reforme a sistemului de pensii, care va înlocui cele 42 de modele diferite care funcţionează în present, de mai bine de 70 de ani.

Noua lege ar urma să fie votată de parlament înainte de vacanţa de vară de anul viitor şi va începe să intre treptat în vigoare în 2025, întregul sistem fiind integrat total abia în 2040.

Ultima grevă de o astfel de amploare a avut loc în 2007 când angajaţii protestau tot împotriva reformei pensiilor preconizată de preşedintele de atunci Nicolas Sarkozy.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS