Confidenţialitate

La o singură uzină din Rusia se ard, în gol, gaze în valoare de 10 milioane de dolari, ca să nu fie încărcate în Nord Stream 1

În Rusia, gazele naturale care în mod normal ar fi fost exportate în Germania, ard în gol, relevă a analiză citată de BBC News. Experții spun că la o uzină de lângă granița cu Finlanda, rușii ard zilnic, în atmosferă, gaze în valoare de 10 milioane de dolari, ca să nu fie încărcate în conducta Nord Stream.

Asta în timp ce preturile energiei se apropie de cote record în Uniunea  Europeană.

Peste 4 milioane de metri cubi de gaze sunt arse in fieacre zi prin flacără deschisă, direct în atmosferă, indică o analiza Rystad Energy, o companie independentă de cercetare în domeniul energiei.

Gazul  provine de la o nouă instalație, aflata la nord-vest de Sankt Petersburg, în apropierea unei stații de compresie la începutul gazoductului Nordstream 1, care transportă gaze pe sub mare către Germania.

Arderea în gol a gazelor naturale ar fi început în iunie, când specialistii au observat o creștere semnificativă a căldurii emanate de această instalație.

Experții susțin că arderea nu este accidentală, ci o decizie deliberată. Operatorii nu închid instalațiile, pentru ca repornirea lor ar fi mult mai costisitoare.

Alți specialiști cred că ar putea exista provocări tehnice în gestionarea volumelor mari de gaz care erau furnizate către conducta Nord Stream 1.

Între timp, prețurile en gros ale gazelor naturale din Olanda și Marea Britanie au atins joi la cel mai ridicat nivel din luna martie.

Citește și: Ucraina, lovită masiv de rachete rusești și din Belarus. Olena Zelenska: „Rusia continuă să ne omoare copiii și să ne distrugă familiile”

Foto: Shutterstock