”La muse endormie”, de Brâncuşi, pe primul loc în topul vânzărilor casei de licitaţie Christie’s

Christie’s a anunţat vânzări totale de 2,35 miliarde de lire sterline în prima jumătate a anului, având o creştere cu 10 milioane de lire sterline faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Creşterea vânzărilor se datorează cererii mari pe piaţa asiatică de artă, dar şi de vânzarea loturilor ”La muse endormie”, de Constantin Brâncuşi (44 de milioane de lire sterline), şi ”Bird’s Hell”, de Max Beckmann, adjudecat pentru suma de 36 de milioane de lire sterline, scrie The Guardian.

Numărul lucrărilor de artă vândute pentru mai mult de 10 milioane lire sterline a crescut la 38 în primele şase luni ale lui 2017, de la 14 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Lotul ”La muse endormie”, de Brâncuşi, este pe primul loc în top, după ce a fost adjudecat în mai contra sumei de 44,1 milioane de lire sterline, în timp ce ”Bird’s Hell”, de Max Beckmann s-a vândut cu 36 de milioane de lire sterline la Londra.

Christie’s organizează 350 de licitaţii pe an, în care se vând o serie de bunuri de lux: obiecte de artă, genţi, bijuterii, vinuri. Preţurile pornesc de la 200 de dolari şi depăşesc 100 de milioane de dolari. În mai, la Hong Kong, a fost vândută o geantă Birkin din piele de crocodil, încrustată cu diamante de 10.23 carate, la preţul record de 293.000 de lire sterline.

În prima parte a anului, vânzările la licitaţii, atât online cât şi cele private, au totalizat 2,35 de miliarde de lire sterline, cu 14% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi amplificate în parte de cererea clienţilor din Asia.

În a doua parte a anului, licitaţia colecţiei personale a actriţei Audrey Hepburn pare a fi cea mai importantă sesiune. Licitaţia va avea loc pe 27 septembrie, la Londra, şi va include obiecte din garderoba actriţei şi copii ale scenariului filmului ”Breakfast at Tiffany’s”.

La New York, în 2018, casa de licitaţie va pune la vânzare colecţia David Rockefeller, care cuprinde peste 2.000 de obiecte.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS