La mulţi ani, Horațiu Mălăele!

Horațiu Mălăele, actor, regizor, caricaturist și scriitor, s-a născut pe 1 august 1952, la Târgu-Jiu.

Ca actor de teatru, şi-a început cariera la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, continuând apoi la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Național București (TNB), Teatrul Metropolis.

Printre piesele în care a jucat de-a lungul anilor se numără: ‘Tinerețe fără bătrânețe”, ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, ”Timon din Atena” de William Shakespeare, ”Familia Tot” de Istvan Orkeny, ”Karamazovii” după Dostoievski, “Teatru descompus” de Matei Vișniec, ”Escrocii în aer liber” de Ion Băieșu.

Au urmat piese precum ”Un deținut la Auschwitz”, ”Unde-i revolverul?” de Georgey Gabor, ”Unchiul Vanea” de A.P. Cehov, ”Primul om” /”Le premier homme”/ după romanul lui Albert Camus (regia Cătălina Buzoianu), “Tartuffe” de Moliere, în regia lui Andrei Belgrader sau ”Dineu cu proști”, în regia lui Ion Caramitru.

A jucat în filmele ”Muntele ascuns”, ”Ora zero”, ”Dragostea mea călătoare”, ”Secretul lui Bachus”, ”Primăvara bobocilor”, ”Secretul armei … secrete”, ”Divorț din dragoste”, ”Amen”, ”Damen Tango”, ”Magnatul”, ”Ticăloșii”, “Logodnicii din America”, “Poker”, “Ultimul corupt din România”, “Undeva la Palilula” etc.

Ca regizor de film a semnat ”Nunta mută” şi “Funeralii fericite”. ”Luca”, în regia lui Horațiu Mălăele, se numără printre proiectele care au câștigat finanțare la sesiunea a II-a, pe anul 2016, a Centrului Național al Cinematografiei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS