Confidenţialitate

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord privind păcuțele de înmatriculare ale mașinilor

Kosovo și Serbia au ajuns la un acord pentru a pune capăt disputei privind plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor. Occidentul a avertizat că fără un acord s-ar putea ajunge la declanşarea unor violenţe etnice.

„Avem o înţelegere”, a scris pe Twitter șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, după ce Serbia și Kosovo au ajuns miercuri seară la un acord de ultim moment cu medierea UE.

Kosovo avea planificat să înceapă să emită amenzi de joi pentru aproximativ 10.000 de şoferi sârbi care continuă să folosească plăcuţele de înmatriculare emise de Serbia anterior războiului din 1999 pentru independența provinciei.

„Serbia va înceta să elibereze plăcuţe de înmatriculare cu denumirea oraşelor din Kosovo, iar Kosovo va înceta să mai ceară reînmatricularea vehiculelor”, a precizat Josepp Borrell.

Kosovo a încercat anul acesta să oblige minoritatea sârbă să îşi schimbe vechile plăcuţe, dar sârbii din partea de nord s-au opus, uneori violent. Și SUA şi UE s-au temut de o reapariţie a violenţelor interetnice.

Foto: Shutterstock

Citește și: Josep Borrell cere Serbiei și Kosovo să își negocieze problemele prin intermediul Uniunii | AUDIO