Confidenţialitate

Josep Borrell cere Serbiei și Kosovo să își negocieze problemele prin intermediul Uniunii | AUDIO

Tensiuni în Kosovo: Înaltul reprezentant european pentru politică externă, Josep Borrell, cere Serbiei și Kosovo să își negocieze problemele prin intermediul Uniunii. Aseară, la granița dintre cele două state s-au tras focuri de armă înclusiv către polițiști kosovari, lumea întreagă intrând în alertă de frica reizbucnirii conflictului din Balcani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Belgradul nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată de Kosovo în 2008, după un război sângeros care s-a soldat cu 13.000 de morţi. De atunci regiunea este teatrul unor fricţiuni episodice.

Iar acest nou puseu de violenţe are loc dupa ce oficialii kosovari de la Pristina au hotărât să impună noi reguli administrative şi frontaliere sârbilor.

În virtutea acestor măsuri, care ar fi trebuit să intre în vigoare azi, Pristina urma să furnizeze permise de şedere temporare celor care intrau în Kosovo cu o carte de identitate sârbă.

În urma protestelor si violențelor a caror intensitate a crescut in ultimele zile, Pristina a amânat cu o luna măsurile considerate ofensatoare, iar minoritatea sârbă din Kosovo a înlăturat AZI baricadele de la frontiera din nordul regiunii.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Granița dintre Kosovo și Serbia, marcată de noi tensiuni. S-au auzit sirenele de avertizare, iar mai multe drumuri între cele două țări au fost blocate