Confidenţialitate

Iohannis: Unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri a încetat

Klaus Iohannis, la finalul vizitei la Institutul Clinic Fundeni, a fost întrebat de jurnaliști dacă și Bucureștiul urmează să intre în carantină, având în vedere creșterea numărului de cazuri Covid-19 în Capitală. Răspunsul dat de Klaus Iohannis a fost unul ezitant.

”Vedeți, carantinarea este o măsură complexă de restricționare a circulației în esență, care permite controlul răspândirii pandemiei într-o localitate. Avem deja de câteva săptămâni măsuri de carantinare luate și primele rezultate au început să apară.

Acolo unde s-au luat măsuri de carantinare, creșterea aceea necontrolată de cazuri de pe o săptămână pe alta, în toate cazurile, a încetat, urmând să se mențină restricțiile până când numărul de infectări începe să scadă, dar nu doar într-o zi, ci în mai multe zile consecutive, în așa fel încât să se poate considera că infecția nu se mai răspândește galopant. Este o măsură care și-a dovedit eficiența, însă problematică este nu măsura în sine, ci efectul economic, fiindcă restricționările respective au un efect economic negativ măsurabil.

De aceea experții recomandă, după o analiză atentă, foarte amănunțită, unde se impune și unde nu se impune carantinarea.

Din păcate, sunt destul de multe localități care acum sunt propuse pentru carantinare, dar cred că peste tot într-un timp relativ scurt, de regulă două, trei săptămâni, lucrurile reintră într-o oarecare normalitate, deci pandemia nu dispare, însă se reintră pe cifre care corespund mediei naționale și, în acest fel, putem să ținem epidemia sub control, acționând local și regional pentru aceasta”, a săspuns Klaus Iohannis, fiind întrebat dacă în următoarele săptămâni riscăm și o carantinare la nivelul Capitalei.