Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Voi aștepta cu consultările formale până se formează o majoritate asumată | VIDEO

Șeful statului a anunțat, joi, că va chema partidele la o nouă rundă de consultări formale după ce „se cristalizează o majoritate asumată”.

În încercarea de a forma un nou guvern, PNL a avut tatonări atât cu USR, cât și cu PSD.

În altă ordine de idei, Klaus Iohannis a mai spus că se impune o nouă condiție pentru reluarea cursurilor cu prezență fizică: gradul de vaccinare antiCovid în rândul personalului unităților de învățământ.

Principalele declarații ale președintelui:

  • Voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern;
  • Abia atunci vom convoca consultări pentru formarea noului Guvern;
  • De luni, acolo unde condițiile sanitaree o permit, elevii se pot întoace fizic la școală;
  • Se impune o nouă condiție pentru deschiderea fizică a școlii: gradul de vaccinare al personalului din școli.

Redăm discursul complet al președintelui României

„Bună seara! Am două teme pe care doresc să le ating.

Prima temă se referă la procedurile de instalare a unui nou guvern. Din păcate, ultima propunere nu a întrunit un număr suficient de posibile voturi în Parlament și, astfel, Guvernul Ciucă nu s-a mai prezentat în Parlamentul României. Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și acest lucru este foarte bun.

Este foarte clar că încercările de a forma guverne minoritare nu au dus la rezultate și, în consecință, nu pot să accept în continuare astfel de abordări.
În concluzie: voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile dintre partide se cristalizează o majoritate, o majoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia atunci, când această majoritate va fi asumată, voi convoca consultări pentru formarea noului guvern.

A doua temă se referă la școli și vaccinare. La sfârșitul acestei săptămâni se încheie vacanța școlară care a fost declarată pentru a evita răspândirea pandemiei în continuare.
La sfârșitul acestei săptămâni vacanța nu va fi prelungită și, începând de luni, acolo unde condițiile sanitare și epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la școală. Acest lucru este valabil pentru grădinițe, pentru școli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiție pentru ca școlile să poată funcționa cu prezență fizică, și anume gradul de vaccinare al personalului școlii. Experții, specialiștii, din cele două ministere, din INSP, vor discuta și mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății care detaliază foarte clar aceste chestiuni.

Însă subliniez încă din această seară: vaccinarea este singura șansă pentru a depăși această pandemie. Putem să ne uităm în jur, vedem că în vestul Europei avem iarăși o creștere a pandemiei și concluzia este una tristă și simplă: pandemia nu s-a încheiat. Însă noi avem soluția, ea se numește vaccinare.

Vă doresc multă sănătate!”.