Klaus Iohannis va ataca la CCR legea de funcționare a DGPI

Președintele Klaus Iohannis va ataca la Curtea Constituțională legea prin care șeful Direcției Generale de Protecție Internă poate fi numit fără avizul CSAT.

Legea a trecut de Senat, în calitate de cameră decizională, iar șeful statului dă de înțeles că nu o va promulga.

Klaus Iohannis a adoptat un ton foarte ferm în această chestiune.

Aşa ceva nu se poate. Asta este o eroare, o greşeală, cum doriţi. Atât timp cât instituţia este una militarizată, nu poate să funcţioneze fără aviz CSAT. Punct! Iar indiferent ce doreşte Senatul sau Camera Deputaţilor, aşa funcţionează instituţiile în România conform Constituţiei. Dacă se menţine această soluţie, care e una neconstituţională după părerea mea, evident că speţa va ajunge la CCR. În ultimă instanţă, voi ataca eu la CCR, dar deocamdată aşteptăm să îşi revină Parlamentul şi să intre în normalitate”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat care crede că este raţiunea din spatele acestei propuneri, preşedintele a afirmat: ”Eu văd aici o raţiune politică din partea PSD. Este destul de evident, după speţa cu ANCOM, acum speţa cu acest serviciu al Ministerului de Interne, se încearcă din partea PSD să se elimine instituţia preşedintelui, respectiv CSAT din anumite proceduri. Este o eroare”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatul a adoptat luni cu majoritate de voturi, în calitate de cameră decizională, Ordonanţa de Urgenţă 76/2016 prin care guvernul Cioloş a înfiinţat Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI), eliminând din textul actului normativ obligativitatea ca directorul general al instituţiei de a fi militar precum şi pe aceea ca el să fie numit în funcţie cu avizul CSAT.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS