Confidenţialitate

Iohannis și omologul polonez vor pleda pentru măsuri de descurajare a Rusiei în zona Mării Negre | AUDIO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, secretarul american de Stat, Antony Blinken, dar și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vor participa luni, online, la summitul regional București 9, inițiat în 2015, de președinții României și Poloniei.

Klaus Iohannis și Andrzej Duda au convenit luni dimineață, la Palatul Cotroceni, să pledeze la summitul NATO, de luna viitoare, pentru continuarea măsurilor de descurajare a Rusiei în regiunea Mării Negre.

Președintele Klaus Iohannis: „Ne-am implicat foarte mult, și eu și domnul președinte Duda, pentru a produce o schimbare de atitudine în NATO în flancul estic și am reușit. Avem, între timp, abordări specifice NATO pentru flancul estic, avem diferite forțe înaintate, avem forțe de intervenție, de intervenție rapidă, avem o întreagă strategie NATO asupra Mării Negre, ceea ce nu a existat înainte, sub această formă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, insistă ca Alianța Nord Atlantică să acorde o atenție spărită și situației din Georgia.

Cei doi lideri au convenit ca în cee ace privește situațiile din Ucraina și Georgia, România și Polonia să aibă poziții coordonate.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda: „Dacă ne uităm în partea Poloniei este problema din Belarus, care îi atinge și pe cetățenii din Belarus, care sunt cu origini poloneze, avem cazuri de arestări acolo ale liderilor minorităților poloneze, deci situația este foarte dificilă din acest punct de vedere, dar avem și insecuritatea sau nesiguranța în ceea ce privește viitorul Belarusului.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin