Confidenţialitate

Klaus Iohannis: Nu ne așteaptă nicio criză economică sau creșteri fantastice de taxe / De ce să lăsăm evazioniștii să se îmbogățească peste măsură și Guvernul să fugă tot timpul după taxe | VIDEO

Klaus Iohannis a declarat miercuri, 10 iulie 2024, în cadrul unui discurs susținut la Summitul NATO din Statele Unite ale Americii că România nu se va confrunta cu o criză economică și pe români nu îi așteaptă creșteri „fantastice” de taxe. Totuși, președintele României admite că deficitul va fi mai mare de 3%. Care este soluția? „După alegeri, Guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea”, a spus Klaus Iohannis. „De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și Guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze”, a adăugat președintele României.

Klaus Iohannis: „Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe”

„Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3% – care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri.

Este clar că după alegeri Guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea – că aici este problema majoră la noi și pentru a găsi soluțiile la problemele de dezvoltare care sunt așteptate de toți”, a spus președintele României.

Klaus Iohannis: „Guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil”

„Noi, din păcate, nu am reușit… Sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică – asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare mai ales în zona TVA-ului și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit, de bani pentru cheltuieli publice”, a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele României: „Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”

„De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și Guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze. Deci, nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”, a mai spus președintele României.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis, reacție după ce o femeie a fost ucisă de un urs în Bucegi: E nevoie de „o soluție legislativă care respectă toate normele europene, dar respectă și viața oamenilor” | VIDEO