Confidenţialitate

Politico: Klaus Iohannis vrea să intre în competiție cu premierul olandez Mark Rutte pentru conducerea NATO | AUDIO

Klaus Iohannis vrea să conducă NATO, scrie publicația Politico care titrează că Președintele României vrea să intre în competiție cu premierul olandez Mark Rutte pentru conducerea alianței. Cunoscuta publicație susține că diplomații români au transmis intenția șefului de stat român omologilor din alianța Nord-Atlantică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Anunțul lui Klaus Iohannis vine în momentul în care cele mai mari puteri din alianță și-au declarat deja sprijinul pentru Mark Rutte.

SUA, Regatul Unit, Germania și Franța îl susțin pe premierul olandez în funcție ca următor lider al NATO, mai scrie publicația Politico.

Oficialii NATO se tem că notificarea de ultimă oră a lui Klaus Iohannis ar putea fi văzută ca o divizare a unității alianței, care se confruntă deja cu amenințări legate de potențiala revenire a lui Donald Trump ca președinte al SUA.

Politico mai scrie, citând un official est-european, că țările est-europene sunt deranjate când văd interesul scăzut a lui Mark Rutte privind țările cu graniță comună cu Rusia.

Aproximativ 10 țări încă nu ți-au exprimat susținerea față de Mark Rutte, dar le va fi dificil să conteste deschis candidatul preferat al președintelui american Joe Biden.

Administrația prezidențială a refuzat să comenteze informația, mai scrie Politico.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Surse oficiale Europa FM: România a anunțat NATO despre candidatura lui Klaus Iohannis la funcția de secretar general al Alianței | VIDEO