Confidenţialitate

Ziua în care Klaus Iohannis pleacă din funcție. Cum s-au derulat 10 ani la Cotroceni pentru singurul președinte din istoria post-decembristă a României care demisionează. „Dumnezeu să binecuvânteze România!” | AUDIO | GALERIE FOTO | VIDEO

Miercuri – 12 februarie 2025 – este ziua în care Klaus Iohannis pleacă din funcţie, după ce luni – 10 februarie 2025 – și-a anunțat demisia, înainte ca plenul Parlamentului să dezbată suspendarea sa din funcția de şef al statului. Klaus Iohannis este singurul președinte din istoria post-decembristă a României care demisionează. „Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a spus Klaus Iohannis luni la finalul discursului în care și-a anunțat demisia.

Klaus Iohannis, singurul președinte din istoria post-decembristă a României care demisionează: „Dumnezeu să binecuvânteze România!”

  • Klaus Iohannis este singurul președinte din istoria post-decembristă a României care demisionează și care nu a plecat din funcţie la termen, pe 21 decembrie 2024.
  • Pe fondul anulării alegerilor de către Curtea Constituțională a României – CCR, șeful statului și-a prelungit șederea la Palatul Cotroceni.

Adriana Sârbu ne reamintește câteva momente marcante din mandatele lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, 10 ani de putere. 10 ani la Palatul Cotroceni. Bilanțul proiectelor președintelui demisionar

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cei 10 ani de putere la care a acces pe baza unui vot anti-PSD, Klaus Iohannis a numit 4 premieri de la PSD, a resuscitat proiectul USL (alianța dintre PSD-PNL), a sacrificat reforma justiției, a permis ascensiunea extremiștilor și a lăsat în urmă o societate divizată și radicalizată.

Dacă imaginea sa de la început este cea în care își trântește paltonul pe capota mașinii de protocol, la finalul ultimului mandat, Klaus Iohannis și-a consumat – fără succes – energiile pe obținerea unei funcții europene. Klaus Iohannis va rămâne în istorie și prin câteva expresii celebre.

Klaus Iohannis, 10 ani de mandat în expresii celebre: „A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă” / „Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede” / „Jó napot kívánok, PSD!” / „Crizatorii” / „Ce fac eu?” / „Dumnezeu să binecuvânteze România”

„A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”

Iată cum a reacționat în octombrie 2015, după incendiul de la Colectiv, când presiunea străzii l-a făcut pe premierul de atunci, Victor Ponta, să demisioneze.

„Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede”

Asaltul la justiție dat de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, care încerca să scape de problemele penale printr-o Ordonanță de Urgență, l-a făcut pe președintele Iohannis să meargă la o ședință de guvern pentru a bloca demersul: „Cunoașteți povestea că este un elefant în încăpere, dar nu se vede. Sunt doi elefanți: Ordonanța de grațiere și Ordonanța de modificare a Codurilor Penale.”

„Am decis să dau PSD-ului încă o șansă”

Din cauza celebrei Ordonanțe de Urgență 13, PSD a schimbat doi premieri – pe Sorin Grindeanu și Mihai Tudose – iar președintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe Viorica Dăncilă al treilea prim-ministru social-democrat: „Am decis să dau PSD-ului încă o șansă.”

„Jó napot kívánok, PSD!”

Reales în funcție, în aprilie 2020, Klaus Iohannis acuză PSD că a uneltit cu UDMR „ca să dea Ardealul ungurilor”: „Jó napot kívánok, PSD! Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc.”

Citește mai multe aici: Klaus Iohannis: ”Jó napot kívánok, PSD! (…) PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc” – VIDEO

„Nu are rost să vă explic eu acum de la Bruxelles de ce nu au reușit, dar zilele trecute au cam arătat care au fost crizatorii”

Cu USR, Klaus Iohannis a avut inițial o relație bună. Apoi, când în 2020 au fost împinși să iasă din Guvernul Cîțu, președintele a inventat un cuvânt pentru a-i cataloga: „Au fost crizatorii, cei care, în loc să facă reforme, au produs crize.”

Deplasări în străinătate cu avioane private, cheltuieli secretizare

În ultima parte a ultimului mandat, majoritatea parlamentară confortabilă PNL-PSD i-a oferit președintelui Klaus Iohannis liniștea mult dorită. Și banii pentru deplasările în străinătate cu avioane private pentru care presa a cerut repetat desecretizarea cheltuielilor.

Bulevardul Aviatorilor, 86: „Nu am solicitat o locuință și nici nu mi s-a oferit”

2,8 milioane de euro s-au cheltuit pentru renovarea fostului sediu PNL din Bulevardul Aviatorilor – vilă despre care presa a scris că era pregătită drept reședință pentru Klaus Iohannis la finalul mandatului.

„Nu am solicitat o locuință și nici nu mi s-a oferit”, a spus Klaus Iohannis după ce a fost întrebat dacă vila situată pe Bulevardul Aviatorilor, Nr. 86 se pregătește pentru el.

Jurnalist: Domnule Președinte Iohannis, după terminarea mandatului, ați accepta să locuiți într-o vilă de protocol pusă la dispoziție de RA APPS? Și dacă da, ați accepta să vă mutați în vila din Bulevardul Aviatorilor, nr. 86, despre care s-a tot vorbit în ultima perioadă și pentru care, potrivit unor informații, RA APPS ar aloca până la 7 milioane de euro pentru renovare?

Klaus Iohannis, pe 12 martie 2024: „Am observat că există așa o preocupare intensă, dar este o preocupare legată de alegeri. Este o preocupare electorală a unora, nu este o chestiune de actualitate. Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Deci, tema pentru mine este una despre care citesc în gazetă”.

Citește mai multe aici: Prima reacție a lui Klaus Iohannis despre vila din Aviatorilor 86: „Eu nu am solicitat o locuință pentru când va fi să fie, nici nu mi s-a oferit. Tema, pentru mine, este una despre care citesc în gazetă” | VIDEO

Mandatul lui Klaus Iohannis se prelungește după anularea alegerilor prezidențiale din 2024: „Ce fac eu?” / „Concluzie, eu rămân în mandat până când va fi ales un nou Președinte al României. Când noul Președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici”

Românii nu au mai ajuns să voteze și în turul al doilea la alegerile prezidențiale din 2024 pentru că, pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat procesul electoral prezidențial invocând motivul ingerințelor străine în alegeri. Decizia CCR a fost emisă la două zile de la desecretizarea documentelor de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Ce fac eu?”

Mandatul lui Klaus Iohannis ar fi trebuit să se încheie pe 21 decembrie 2024, însă acesta a fost prelungit: „Ce fac eu? În Constituția României, citim la Articolul 83, alineatul 2: „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales”.

„Concluzie, eu rămân în mandat până când va fi ales un nou Președinte al României. Când noul Președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici. Și nu, nu voi fi Prim-ministru al României, nu doresc să fiu Prim-ministru al României, nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit”, spunea Klaus Iohannis pe 6 decembrie 2024.

Citește și: Cătălin Tolontan, despre continuarea mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis după anularea alegerilor prezidențiale: „Putea să facă un pas în spate” | VIDEO

În ianuarie 2025, Guvernul României a aprobat noul calendar al alegerilor prezidențiale:

  • Primul tur va avea loc pe 4 mai 2025;
  • Al doilea tur va avea loc pe 18 mai 2025.

În tot acest timp, lui Klaus Iohannis i se cerea demisia din funcția de președinte al României. La începutul lunii februarie 2025, la Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului a fost depusă a treia cerere de suspendare a lui Klaus Iohannis, semnată de 178 de parlamentari (deși pragul este de 155 de semnături). Însă suspendarea lui Klaus Iohannis nu are loc.

Deși exista numărul necesar de semnături și procedurile au fost îndeplinite, nu era sigură data la care s-ar fi întrunit din nou Birourile Reunite ale celor două camere, ca procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis să fie dusă la capăt. Birourile Reunite ale celor două camere pot fi convocate doar la cererea celor doi președinți: Ilie Bolojan – PNL – și Ciprian-Constantin Șerban – PSD. Însă nu s-a întâmplat.

„Eu, oricum, peste puține luni, plec”

Pe 3 februarie 2025, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc înaintea participării la reuniunea informală a Consiliului European, Klaus Iohannis a fost întrebat despre demisia cerută de societate.

Jurnalist: Bună ziua, domnule Președinte! Există voci din mediul politic, dar și dintr-o parte a societății, care contestă prelungirea mandatului dumneavoastră și vă cer demisia, considerând că prezența dumneavoastră la Cotroceni creează tensiune în societate. Ce le răspundeți acestora și dacă veți decide până la urmă să vă dați demisia?

Președintele României: „Cred că este o temă vehiculată din motive populiste și electoraliste, pentru că, nu-i așa, funcționăm după Constituție și, atunci când am fost ales, peste șase milioane de români mi-au dat votul pentru ca să fac lucrurile ca la carte, iar cartea este Constituția. Și în Constituție scrie foarte clar și îmi spune că trebuie să stau până predau mandatul președintelui nou ales. Cred că am lămurit cu asta toată discuția și, oricum, nu cred că despre asta trebuie să vorbim.

Eu, oricum, peste puține luni, plec. Și ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum şi pe cele bune, şi pe cele rele. Dar acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri. România trebuie să aleagă un președinte. Şi românii trebuie să înţeleagă că asta este tema pe care trebuie să o discutăm. Nu văd sincer o utilitate în discuții prelungite despre dacă trebuia să stau sau nu trebuia să stau. Nu asta este tema. Candidaţii şi cei interesaţi de România să poftească în faţă şi să spună ce vor ei să facă pentru România, cum vor ei să ducă România mai departe şi la ce să se aştepte românii de la ei pentru următorii ani.

Acestea sunt temele care, după părerea mea, sunt importante și ar fi foarte util să ne concentrăm pe acestea. Sigur, sunt și alte teme de mare actualitate – bugetul, trebuie să avem cât mai repede un buget pentru a avea un comportament predictibil. Lumea vrea să știe ce se întâmplă, cum va funcționa economia și așa mai departe. Deci, cred că între timp cam toată lumea a înțeles care sunt aceste teme, indiferent dacă le-am repetat sau nu, și cu siguranță vor mai fi astfel de abordări, fiindcă suntem într-o campanie electorală și fiecare încearcă să se profileze cumva. Dar cred că cei care merg să voteze trebuie să-și articuleze așteptările și ele clar sunt legate de ce va fi de acum încolo, nu ce a fost până acuma”.

Citește mai multe aici: Klaus Iohannis, despre propunerile privind demisia sa: O temă vehiculată din motive populiste. Ce am făcut este de domeniul trecutului. Mi le asum și pe cele bune, și pe cele rele. Acum trebuie să ne pregătim pentru noi alegeri | VIDEO

Singurul președinte din istoria post-decembristă a României care demisionează: „Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”

Situația s-a schimbat după ce opoziția a inițiat în Parlament procedura de suspendare a lui Klaus Iohannis.

Luni – 10 februarie 2025 – Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al țării

Klaus Iohannis: „Astăzi, în Parlamentul României, s-a pus în mișcare procedura de suspendare a Președintelui. Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puține luni plec din funcție după alegerea noului Președinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată – repet, niciodată – n-am încălcat Constituția. Și este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câștigă.

Peste puține zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea și România va intra în criză. România va intra în criză pentru că se declanșează referendumul de demitere a Președintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern și va avea efecte, din păcate, și în plan extern.

În plan intern, referendumul va fi unul eminamente negativ. Societatea va fi divizată, unii vor fi de acord, alții nu vor fi de acord. Toată discuția va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidențiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidații nici măcar nu vor putea să-și prezinte ideile în acest amalgam negativ.

În plan extern, efectele vor fi de durată și foarte negative. Nu va înțelege absolut nimeni dintre partenerii noștri de ce România își demite Președintele după ce, de fapt, a început deja procedura pentru alegerea noului Președinte. Nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers când Președintele în funcție va pleca oricum. Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii.

Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de Președinte al României. Voi pleca din funcție poimâine, pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”.

 

Sursa colaj foto: Presidency

Citește și: Klaus Iohannis a demisionat din funcția de președinte al României: „Voi pleca din funcție pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România” .Cum s-a desfășurat mandatul său de la anularea alegerilor până în prezent | FOTO DOCUMENT | VIDEO