Confidenţialitate

Proiect al Ministerului Dezvoltării: Clădirile marcate cu bulină roșie nu vor putea fi închiriate | AUDIO

Așa prevede un proiect al Ministerului Dezvoltării. Să amintim: numeroase clădiri cu risc seismic se află în Centrul Bucureștiului și în multe dintre ele funcționează localuri.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul – care modifică Legea 212 din 2022 – pregătit de Ministerul Dezvoltării a fost lansat în dezbatere publică. Acesta prevede că imobilele cu risc la cutremur nu mai pot fi închiriate sau date în comodat.

Vizate sunt, potrivit proiectului de modificare, clădirile „cu destinația de locuință (…) încadrate prin raport de expertiză” în categoria celor ce riscă să se prăbușească integral sau parțial în caz de cutremur. De asemenea, nu mai sunt permise activitățile economice sau organizarea de evenimente în respectivele clădiri.

„Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare” în asemenea clădiri „care implică aglomerări de persoane” – se arată în propunerea de modificare.

Proiectul prevede că interdicția se va menține „până la recepția lucrărilor” de reabilitare a respectivelor imobile.

În București, numeroase clădiri aflate în clasa 1 de risc seismic se află în centru. Unele găzduiesc baruri-restaurante, altele cluburi iar în unele clădiri de locuințe marcate cu bulină roșie apartamentele sunt închiriate în scop turistic.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: România este una dintre țările cele mai expuse riscului de cutremur din UE. Un seism mare ar provoca pagube de zeci de miliarde de euro