Confidenţialitate

Jurnal de carantină: Ziua 26

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 8.746, în creștere cu 328.

Bilanţul epidemic crescut cu 30 de decese duminică, ajungând la 451.

La ATI, în acest moment, sunt internați 256 de pacienți.

1.892 de persoane au fost declarate vindecate.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 93.611 de teste.

În străinătate, 732 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu noul coronavirus, iar 61 au murit.

Ministrul Sănătății a afirmat că populația „trebuie să mai aibă răbdare între șapte și 10 zile”. Nelu Tătaru le-a mulțumit românilor că au înțeles mesajul autorităților și au stat acasă în Noaptea de Înviere.

Slujba de Înviere a fost oficiată, sâmbătă noapte, în lăcaşurile de cult ale Bisericii Ortodoxe Române, fără prezența credincioșilor. Momentul reprezintă o premieră a ultimelor decenii, determinată de actuala criză epidemică.

Cimiterele din Râmnicu Vâlcea au fost luminate în Noaptea de Înviere. 18.000 de candele au fost aprinse, deşi, potrivit ordonanţelor militare, accesul este permis în acestea doar pentru oficiarea slujbelor de înmormântare, iar numărul participanţilor este de cel mult opt persoane. Primarul Mircia Gutău susține că a cumpărat lumânările din banii lui, iar acestea au fost aprinse de angajaţii cimitirelor. Polițiștii cercetează dacă a fost sau nu încălcată legea.

Poliţiştii şi jandarmii au depistat alte 5.410 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Sancţiunile contravenţionale aplicate însumează valoare de 11.857.219 de lei.

În jur de 20 de persoane au fost surprinse petrecând zgomostos în plină stradă în localitatea gălățeană Munteni, în ciuda interdicțiilor impuse prin instituirea stării de urgență. Grupul a incendiat mai multe cauciuri, transmiţând momentul în direct pe Facebook. Polițiștii s-au autosesizat după apariţia imaginilor pe internet.

Un angajat al Penitenciarului Giurgiu este infectat cu noul coronavirus. Asimptomatic, polițistul este internat la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” București. Pacientul este contactul unui membru de familie testat pozitiv.

Președintele Societății Române de Microbiologie a declarat că este nevoie de o strategie progresivă de reluare a vieţii sociale și economice. Alexandru Rafila avertizează că sistemul sanitar nu poate fi susţinut financiar fără economie.

Papa Francisc a avertizat asupra riscului pe care îl reprezintă egoismul după actuala criză pandemică. “Această pandemie poate fi o ocazie, în schimb, pentru a ne aminti că nu există diferenţe sau frontiere între cei care suferă”, a adăugat capul Bisericii Catolice.

Mii de poliţişti au fost desfăşuraţi în orașele Greciei, în noaptea de Înviere pentru a-i descuraja pe ortodocşii care ar fi dorit să ia parte la ceremoniile pascale. Forțele de ordine au patrulat mai cu seamă în preajma bisericilor.

În ultimele zile, au fost raportate acte de rebeliune.

În Italia, bilanțul epidemic păstrează tendința de scădere. 433 de noi decese au fost anunțate, ridicând numărul total al victimelor la 23.660. Numărul persoanelor vindecate a ajuns la 47.055, în creștere cu 2.128.

Spania a înregistrat 410 noi decese ale unor persoane infectate cu noul coronavirus, în scădere faţă de cele 565 din ziua precedentă. Bilanţul total al cazurilor mortale de COVID-19 a crescut la 20.453 în statul iberic.

Guvernul britanic a raportat alte 596 de decese ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus. Bilanţul epidemic a ajuns la 16.060 de cazuri mortale. În Regat, 120.067 au fost testate pozitiv cu noul coronavirus.

China a raportat doar 16 noi cazuri de SARS-CoV-2. În ciuda scăderii numărului de îmbolnăviri confirmate, autorităţile statului asiatic rămân în alertă de teama unui nou val de infecții. În ultimele zile, provincia nord-estică Heilongjiang a înregistrat o înmulțire a cazurilor, depistate la persoane care au sosit din Rusia.

Preşedintele rus a susținut că autorităţile țin sub control actuala criză epidemică. Vladimir Putin a transmis un mesaj care se dorește liniștitor, deşi țara a înregistrat o creştere a numărului de cazuri, potrivit Reuters. Rusia a raportat peste 6.000 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, până la un total de aproape 43.000. Bilanțul epidemic a ajuns la 361 de decese, în creștere cu 48.

Campionatul fotbalistic din Turkmenistan s-a reluat, duminică, după o pauză cauzată de epidemie. În alte două foste republici sovietice, Belarus şi Tadjikistan, se joacă fotbal cu suporteri pe stadioane.

Zeci de artiști au răspuns inițiativei lansate de mișcarea Global Citizen, Organizația Mondială a Sănătăţii și cântăreața Lady Gaga de a se alătura eforturilor împotriva noului coronavirus. Fondurile adunate în urma maratonului artistic “One World: Together at home”, care s-a întins pe durata a peste 8 ore, vor sprijini spitalele care îngrijesc pacienți diagnosticați cu COVID-19. Concertul a putut fi urmărit online de spectatori din întreaga lume aflați în izolare din cauza pandemiei, reușind să strângă 128 de milioane de dolari.

  • Jurnal online de carantină, realizat de Andrei Paleu