Confidenţialitate

Jurnal de Bord: Bali, Paradisul din Indonezia

Profităm că în acest weekend are loc Festivalul Indonezian la Palatul Telefoanelor din București și vorbim despre unul dintre cele mai frumoase locuri de explorat în vacanță. Este doar una din cele 17.508 insule care compun această țară, dar este una dintre cele mai cunoscute: BALI.

Septembrie e una dintre cele mai bune luni din an pentru a vizita insula.

Indonezienii sunt renumiți pentru firea lor deschisă și ospitalitate, lucru pe care un turist îl resimte din plin în Bali. Pentru cei care caută luxul și imaginile paradisiatice care au împânzit netul, Bali este locul perfect. Dar este un loc aflat prea departe de România pentru a bate atâta drum doar pentru plajele cu nisip fin, palmieri și pești care înoată pe lângă tine.
Bali oferă ceva în plus, greu de găsit în alt colț de lume. În această insulă din Indonezia îți poți găsi liniștea. Poți să te reconectezi la ceea ce contează cu adevărat în viață. Dacă petreci câteva zile în compania balinezilor, înveți să te bucuri de lucrurile mărunte, să zâmbești mai mult, să apreciezi mâncarea bună de acasă.

Pare scump! Deloc! În Bali există resorturi de lux și există locuri unde te poți bucura de experiențe complete la prețuri accesibile. Cu alte cuvinte, în funcție de ce căutați, asta primiți, dar nu tăiați automat destinația de pe listă pentru că pare prea îndepărată și scumpă. Chiar și biletele de avion, cumpărate cu mai multe luni sau chiar un an în avans au un preț care rivalizează cu destinații europene mult mai apropiate.

Principalul impediment ar putea fi clima – foarte caldă și umedă. Ar mai trebui să aveți grijă și pe unde pășiți – dincolo de traficul haotic și senzațiile tari trăite ca pieton la traversarea străzii, Bali mai oferă și o imagine spiritual aparte. Populația este predominant hindusă, s-au păstrat superstiții vechi și credința în existența spiritelor rele. Asta înseamnă că o să întâlniți multe temple și ofrande cu flori și alimente proaspete pe străzi.
Nu ratați aici o cafea renumită în întrega lume – Luwak, cu o legendă aparte în jurul ei. Este foarte tare, scumpă și aveți ocazia inclusiv să vizitați ferme unde vedeți întregul proces de producere a ei.

Explorați! Nu rămâneți la hotel sau în preajma lui. Transportul în comun nu prea există, așa că cea mai bună variantă este închirierea unei mașini. Cum traficul este haotic, cel mai bine ar fi să căutați varianta cu șofer– caz în care luați în calcul și un bacșiș pe lângă suma din contract. Neapărat vizitați Monkey Forest, sanctuarul macacilor, unde e bine de știut că maimuțele tind să fure chiar din buzunare sau genți și e bine să nu le mângâiați sau luați în brațe pentru că pot deveni foarte agressive.
Templele sunt impresionante. Peste 1000, așa că e greu de recomandat doar unul. Totuși țineți cont că e obligatoriu să respectați regulile privind îmbrăcămintea. Un sarong ar trebui să vă ajute și ieșiți mai ieftin dacă îl cumpărați, decât dacă îl închiriați.

Apropo de cumpărat…prețurile în piețele turistice sunt negociabile. Mult!

Indonezia este singurul loc de pe Pământ în care puteți vedea în sălbăticie dragonul Komodo. În provincia estică a Nusa Tenggara găsiți cele mai populare locuri cu dragoni.
Dacă nu sunteți convinși că Indonezia este o destinație care trebuie neapărat vizitată, vă recomand cu multă căldură o vizită în acest weekend la Festivalul Indonezian ca să vedeți imagini incredibile de acolo, tradiții, dansuri, să le încercați bucătăria și să aflați mai multe despre cultura indoneziană.

Culturi de orez în Bali

Temple în Bali

FOTO: FreeImages / Arhiva Toader Păun