Confidenţialitate

Judecătorul Horaţius Dumbravă: Ministrul Justiţiei pare “depăşit de situaţie”

Fost şef al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horaţius Dumbravă îl acuză pe ministrul Justiţiei că, prin propunerea sa de revocare din funcţie a şefului DNA, politizează “o dată în plus lupta de putere din interiorul sistemului”.

“Ce a făcut domnul profesor universitar doctor Tudorel Toader azi? A politizat o dată în plus lupta de putere din interiorul sistemului, dar şi politizarea justiţiei. (…) Am mari îndoieli în ce priveşte activitatea managerială a doamnei Kovesi, lucru pe care l-am mai spus. Dar o prezentare doctorală, decalibrată în raport cu aşteptările publice, nu e o soluţie. Pare hăitut, depăşit de situaţie”, a scris magistrtaul pe pagina sa de Facebook.

“Ce face domnia sa acum reprezintă istorie. Negativă, cel puţin la prima vedere. Vai, funcţia de ministru nu e un pandantiv pentru o carieră, mai ales cea de ministru al Justiţiei. E o mare responsabilitate: pentru cetăţeni, pentru corpul profesional al judecătorilor şi procurorilor, pentru ceea ce înseamnă România în ansamblul UE. A te referi doar la raportul IJ, fără a lua în considerare hotărârea Secţiei CSM, pe care nu ai catadicsit să o pomeneşti în luuuuuunga declaraţie, e deja o lipsă de imparţialitate (apropo, ciudată izbucnirea publică a unui posibil conflict dintre IJ şi Secţia CSM a procurorilor, în condiţiile în care nu Inspecţia este cea care asigură apărarea independenţei Justiţiei, ci CSM… sper că e o întâmplare, că după înregistrările actualului inspector şef adjunct al IJ, fapt fără precedent, ar fi o lovitură de neacceptat pentru independenţa Justiţiei). Ministrul Justiţiei, profesor universitar doctor, s-a băgat singur într-o gaură neagră”, adaugă Horaţius Dumbravă.

“De fapt, oameni buni, problema procurorilor azi e cu totul alta. Cine e familiarizat cu ce se întâmplă în sistemul parchetelor ştie că procurorii de caz sunt cu adevărat independenţi. Problema e că funcţiile de top din Ministerul Public reprezintă, în fapt, o luptă realmente politică. În interiorul şi în exteriorul profesiei. (…) Greşeala care a fost perpetuată de Raluca Prună prin renumirea intempestivă a doamnei Kovesi în funcţie, deşi semnale publice, trase chiar de CSM la acea vreme, erau destule: a ucis doamna Prună discuţiile asupra unui mandat de 3 ani, mandat asupra căruia plana multe semne de întrebare”, mai scrie fostul şef al CSM.

Tudorel Toader a anunțat, joi seara, că va cere revocarea din funcție a procurorului șef al DNA.

”Comisia de la Veneția prevedea în 2012 faptul că în România cultura politică trebuie dezvoltată și că există o lipsă de respect față de institituții.

Am reținut comportamentul excesiv de autoritar, discreționar. În realizarea angajamentului asumat prin precedentul raport, am solicitat în 2017 realizarea unui control la DNA de către IJ. Acolo se consemnează o serie de comporamente, inclusiv indicii cu privire la obstrucționarea activității inspectorilor judiciari de către conducerea DNA.

Raportul IJ relevă comportamentul autoritar discreționar al procurorului-șef de la DNA.

Implicarea în anchetele altor procurori. Rezultă inclusiv din declarații publice făcute de procurorul șef al DNA. Se observă implicare în anchetele altui procuror.

Trecerea timpului nu a dus la o îndreptare a acestui tip de comportament, ci la o acutizare a problemei.

Prioritizarea soluționării dosarelor cu impact mediatic. Dosarele nu se rezolvă după rezonanța publică pe care o au, nu pe funcția persoanei, ci în ordine cronologică.

Contestarea actelor și autorității CCR: Cu prilejul unor evenimente publice, șefa DNA a învinovățit CCR, punând pe seama acesteia pretinsa imposibilitate a DNA de urmărirea unor fapte apreciate de natură penală și acoperire a unor prejudicii.

La începutul anului 2017, a declarat pentru BBC că se teme de desființarea DNA. Într-un alt interviu pentru Euronews s-a lansat într-o critică dură la adresa proiectelor de modificare a legilor justiției, aflate în dezbatere parlamentară, atacând politicieni.

Au fost exprimate critici vehemente cu privire la propuneri de modificări legislative, care s-au dovedit a fi constituționale.

Afirmațiile sunt fără precedent și nereale, au afectat imaginea României. Sunt de natură să creeze o imagine falsă asupra României și statului de drept.

România nu are nicio legătură cu situația juridică în care se află Polonia. Ne aflăm în altă paradigmă, altă realitate juridică care a fost prezentată în mod eronat.

Încercarea de a obține condamnări cu orice preț, în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, la persoane cu rang înalt. Este absolut contrar oricărui stat de drept. La mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele nu trebuie rezolvate după grad.

Creșterea numărului de achitări, creșterea cheltuielilor, raportări eronate. Se raportează nr de inculpați trimiși în judecată, din 2016, de exemplu, și nr de achitări din 2016, concluzionându-se că a scăzut rata achitărilor. Dar cei trimiși în judecată în 2016 nu se regăsesc între cei achitați în 2016”, a spus Ministrul Justiției, Tudorel Toader, la prezentarea “Raportului privind activitatea managerială la DNA”.

Printre altele, Tudorel Toader a subliniat, joi seara, că ”DNA s-a erijat în evaluator, inclusiv în privinţa oportunităţii” iar ”Șefa DNA a avut un comportament excesiv de autoritar și discreționar”.

„Nu putem accepta comportamente nelegale, defăimătoare la adresa României.

DNA trebuie să continue să lucreze în mod legal. DNA nu trebuie să se confunde cu șeful ei, al cărui comportament poate pune în pericol chiar instituția pe care o conduce. Activitatea DNA trebuie să continue dar în conformitate cu statul de drept.

Nimeni nu e mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să eliminăm ceea ce este rău. ”, a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunțând că declanșează procedura pentru revoca Laurei Codruța Koveși.

Într-o primă reacţie faţă de anunţul ministrului Justiţiei că declanşează procedura de revocare din funcţie a şefei Direcţiei AnticorupţieAdministrația Prezidențială precizează că raportul de evaluare prezentat de Tudorel Toader va fi analizat în perioada următoare.

“Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activității DNA și a conducerii acestei instituții de către Președintele României diferă de cea a Ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate. În repetate rânduri, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a declarat mulțumit de activitatea DNA și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține în continuare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va uza de toate prerogativele constituționale pentru asigurarea funcționării unei justiții independente și pentru consolidarea statului de drept”, se menţionează în comunicatul Palatului Cotroceni.

Săptămâna trecută, în aşteptarea raportului întocmit de ministrul Justiţiei, şeful statului se declara mulţumit de activitatea DNA şi a conducerii acestei structuri.