Confidenţialitate

Jocul Urbingo Centenar, construit în jurul Marii Uniri, se lansează luna aceasta

Peste două săptămâni se va lansa jocul urban Urbingo Centenar, desfășurat în jurul valorilor fundamentale ale evenimentului Marii Uniri.

Creatorii jocului au pornit de la Rezoluția de la Alba Iulia, citită la 1 Decembrie 1918, dând naștere unui traseu bine determinat în care sunt incluse pe hartă puncte cheie din Alba Iulia.

Între aceste puncte standard, șapte vor avea un statut special. Aici, participanții la joc vor avea ocazia să descopere șapte obiecte interactive (pavilion cubic, bănci de șezut, cameră obscură etc.), construite în perioada de implementare a proiectului (1 octombrie – 30 noiembrie). Artiștii selectați să anime unele dintre ele sunt artiști cunoscuți la nivel local și național.​

Amplasarea obiectelor-instalații este decisă în colaborare cu Muzeul Unirii Alba Iulia, cu aprobare dinspre Primăria Municipiului Alba Iulia. În plus, alte două instalații, pe lângă cele din Alba Iulia, vor fi în București (în incinta Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi şi a Muzeului Naţional de Istorie a României), ca o legătură subtilă între c​apitala propriu-zisă a României și „c​ealaltă c​apitală”​, Alba Iulia.

”Prin proiectul Urbingo Centenar ne dorim armonizarea celor două componente fundamentale ale evenimentului reprezentat de Centenarul Marii Uniri, și anume: componenta comemorativă și cea de celebrare.
Ideea jocului este aceea de a sensibiliza un număr cât mai mare de oameni, atât în direcția unei comemorări a tuturor momentelor constitutive Marii Uniri și a oamenilor implicați, cât și în direcția unei celebrări a evenimentului Marii Uniri în zilele noastre, în viața cotidiană a tuturor românilor. Dacă perspectiva istorică este implicit avută în vedere, orizontul viitorului și modalitățile prin care generațiile contemporane se pot raporta la anvergura acestui eveniment, conștientizând dimensiunile și valențele constitutive pentru identitatea și solidaritatea națională, sunt provocările pe care ne dorim să le punem în scenă”, explică reprezentanții Asociaţiei Cartierul Creativ Carolina.

​Proiectul Urbingo Centenar, creat de Asociaţia Cartierul Creativ Carolina, este unul dintre cele nouăsprezece proiecte care vor primi finanţare de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în contextul Centenarului Unirii.