Confidenţialitate

Iuliana Constantinescu, Ariana Duduna și Sorin Haiduc, despre fenomenul „Brăila”: „Există și este inexplicabil și tragic” | VIDEO

Iuliana Constantinescu – din partea Federației Părinților, Ariana Duduna – Asociația Elevilor din Constanța – și Sorin Haiduc, profesor de matematică şi director al Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal”, Arad, au fost invitații lui Marcel Bartic în emisiunea Piața Victoriei la Europa FM. 40.000 de absolvenți ai clasei a a XII-a și a XIII-a seral nu s-au mai înscris anul acesta la bacalaureat. Ministrul Educației afirmă că această situație este cauzată de contextul pandemic, dar oare există și alte cauze?

Iuliana Constantinescu a afirmat că deși contextul pandemic a avut un impact major, acesta nu reprezintă singura cauză. Iuliana Constantinescu a mai explicat că printre principalele provocări sau dificultăți cu care s-au confruntat a fost și schimbarea structurii anului școlar: „două semestre dezechilibrate”.

Ariana Duduna a spus că pandemia de coronavirus nu este o cauză directă, ci mai degrabă un pretext pentru cauzele deja existente.

Fenomenul „Brăila”, o cauză a numărului mare de elevi care nu s-au înscris în 2022 la examenul de bacalaureat?

Iuliana Constantinescu – din partea Federației Părinților – a atras atenția asupra unui fenomen îngrijorător care are loc în sistemul de învățământ din România: foarte multe cadre didactice „îi influențează pe elevi să nu se înscrie la bacalaureat de teamă ca nivelul de promovabilitate să nu scadă la nivel de școală”.

„Să zicem fenomenul Brăila, dar este un fenomen despre care eu nu cred că este o legendă. Știu cazuri concrete și cred că Ariana știe mai multe decât mine și nu este în regulă că se întâmplă așa”, a spus Iuliana Constantinescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ariana Duduna: „Acest fenomen există și este inexplicabil și tragic”

Ariana Duduna, din partea Asociației Elevilor din Constanța, a confirmat că acest fenomen este o realitate.

„Avem informații că există cazuri de acest tip. E un fenomen tragic. Nu înțeleg de ce un elev care nu poate să ia peste 5 în bacalaureat, deci profesorul îi spune să nu se înscrie la bacalaureat că nu poate lua peste 5, de ce acel elev poate să promoveze clasa a XII-a?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-adevăr, cunoștințele din clasa a XII-a nu sunt aceleași cu cele de la bacalaureat, unde se testează toată materia din toți cei 4 ani de liceu, dar nu înțeleg cum un elev care nu poate să ia peste 5 în examenul de bacalaureat – de foarte multe ori, să iei peste 5 nu este foarte dificil, cel puțin la istorie, de exemplu, există itemi logici pe care-i poți rezolva pentru a lua peste nota 5 – poate promova clasa a XII-a. Aici vorbim până la urmă de un fenomen și o cauză a notelor din burtă pentru a avea câți mai mulți absolvenți pentru a crește, poate, prestigiul și imaginea școlii sau pentru a nu-ți bate capul cu corigenți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Într-adevăr, acest fenomen există și este, din multe puncte de vedere, inexplicabil. Este clar că nu ar trebui să existe”, a spus Ariana Duduna la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sorin Haiduc: „Sunt 3 lucruri importante de discutat, iar unul dintre ele este fenomenul în care copiii sunt îndrumați să nu participe la examen ca să nu modifice procentul de promovabilitate”

Sorin Haiduc, profesor de matematică şi director al Colegiului Naţional „Preparandia – Dimitrie Ţichindeal”, Arad, a spus că orice efect pornește de la cauză.

„Aș aborda lucrurile din punct de vedere sistem pentru că trecând peste efectele pandemiei, care nu sunt de neglijat, aș discuta despre trei lucruri importante:

1 – Selecția inițială a copiilor care ajung în clasa a IX-a: O abordare care mie mi se pare cel puțin ciudată – o discriminare care nu este discriminare – permite tuturor elevilor indiferent de nota pe care o iau la evaluarea națională să acceadă la clasele de liceu. Mi se pare că nu este în regulă. Este o falsă discriminare. […] Este imposibil ca un copil care nu deține abilitățile fundamentale atunci când intră în liceu să promoveze bacalaureatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

2 – Ceea ce se întâmplă pe parcursul celor 4 ani: Sunt liceele care sunt considerate bune, unde sunt copii selectați, unde se lucrează foarte serios și unde evident rezultatele sunt pe măsură. Și ce se mai întâmplă în alte licee – iar acesta un lucru pe care ar trebui să-l analizeze Ministerul – cum se întâmplă că se pierd așa de mulți copii pe parcursul celor 4 ani?

Sunt situații, și Ariana a remarcat foarte bine, în care copiii sunt menținuți în școală în mod artificial. Și ei dispar în mod inexplicabil înaintea examenului de bacalaureat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

3 – Ce se întâmplă la finalul liceului: Când un fenomen într-adevăr este acesta când copiii sunt îndrumați să nu participe la examen ca să nu modifice în mod semnificativ procentul de promovabilitate.

Procentul de promovabilitate este un fals criteriu de analiză pentru că, din punctul meu de vedere, să lucrezi cu un copil care a promovat evaluarea națională cu 4 și să-l aduci la 6 este mult mai dificil decât să lucrezi cu un copil care a luat 9 la evaluare și să-l aduci la 9,50”, a explicat Sorin Haiduc la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmărește aici întreaga emisiune Piața Victoriei moderată de Marcel Bartic:

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministerul Educației: 126.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la Bacalaureat 2022. Probele orale încep luni