Confidenţialitate

Italia: Cabinetul Meloni, validat de Senat

Condus de Giorgia Meloni, noul guvern italian şi-a încheiat învestitura în parlament, miercuri, după ce a trecut şi de votul Senatului.

Executivul de la Roma este susţinut de coaliţia de dreapta care a câştigat alegerile generale în urmă cu o lună, relatează Agerpres, citând EFE.

După cum era de aşteptat, cabinetul Meloni a obţinut majoritatea absolută cu 115 voturi pentru din totalul de 200, datorită partidului său, Fraţii Italiei de extremă dreaptă, şi partenerilor săi de coaliţie, Liga lui Matteo Salvini şi Forza Italia a lui Silvio Berlusconi. Împotrivă au votat 79 de senatori din partea Partidului Democrat progresist, populiştii din Mişcarea Cinci Stele şi centriştii de la Azione e Italia Viva, printre alte grupuri mici, în timp ce cinci senatori s-au abţinut.

Marți, premierul italian a obţinut sprijinul Camerei Deputaţilor cu 235 de voturi din cei 389 de deputaţi prezenţi.

Georgia Meloni, prima femeie premier din istoria Italiei, a depus jurământul sâmbătă în faţa şefului statului, Sergio Mattarella, după ce a câştigat alegerile din 25 septembrie cu 26% din voturi.

Noul premier şi-a conturat programul de guvernare pentru următorii cinci ani, transmiţând un mesaj pro-european, nu fără critici la adresa Uniunii Europene, pe lângă avansarea unor reforme importante precum amnistia fiscală şi negarea fascismului.

Miercuri, Giorgia Meloni şi-a apărat din nou planurile şi rezistenţa ucraineană şi a vorbit despre strategia sa energetică şi pentru sănătatea publică. A cerut însă opoziţiei să îşi evalueze măsurile sale viitoare într-un mod obiectiv, nu “ideologic”.”Am făcut întotdeauna o opoziţie foarte sinceră pentru că eu cred că dezbaterea este sarea democraţiei. În multe ocazii s-a putut conta pe Fraţii Italiei (…) Acest curaj şi această loialitate este ceea ce pot cere opoziţiei, să se poată vorbi despre probleme, să nu existe dezbateri ideologice. Sper că veţi evalua măsurile mele pentru a decide dacă le votaţi sau nu”, a spus ea.

FOTO: Shutterstock