Confidenţialitate

Cum au fost afectate sectoarele IT și relații cu clienții de concedierile din străinătate de la finalul anului 2023. „Nu credem că Google concediază 10.000 de angajați și s-a terminat la ei” | AUDIO

Mai puține angajări în IT și în servicii de relații cu clienții. Concedierile din alte țări, de la sfârșitul anului trecut și începutul lui 2024, provoacă valuri și în România. Țara noastră furniza personal numeros pentru firmele din afară din sectorul „Tehnologia Informației”, precum și angajați pentru sectorul call-center.

Directorul executiv al platformei eJobs, Bogdan Badea, în conferința ZF – Tendițele în Resurse Umane: „Tot lanțul acesta este redus și până la urmă se reduce și la call centere”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Zona de IT – și la noi se vede destul de puternic – pe zona de call-center. Sunt anumite zone are explodează, anumite call-centere și o anumită temperare acolo pentru că în realitate este că toată această temperare dinspre America și concedierile din IT. Mulți și România eram furnizori pentru IT.

Multe companii trăiau foarte bine ca și furnizori pentru companiile mari de IT și atunci când lor nu le merge bine încearcă să reducă pe tot lanțul trofic. Nu credem că Google concediază 10.000 și s-a terminat la cei 10.000 de angajați. Erau X furnizori pentru Google în spate. Și tot așa.

Tot lanțul acesta este redus și până la urmă se reduce și la call centere, pentru că tot așa, call centere făceai pentru anumite industrii”, a explicat directorul executiv al platformei eJobs, Bogdan Badea.

În schimb, crește numărul de angajări în supermaketuri și hipermarketuri. În acest sector, se extind unele rețele de magazine

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Retailul în continuare se extinde. Retailul mai ales alimentar se extinde. Se fac magazine. E o zonă pe care o vedem în continuare în creștere. Este o zonă care cred că va continua și anul acesta”, a mai spus Bogdan Badea.

Angajări se fac – de asemenea – în restaurantele fast-food

Estimări privind salariile în acest sector: pornesc de la cel minim, 1900 de lei net. Mulți angajatori acordă 2400 de lei net plus tichete de masă. Salariile pot ajunge pentru funcții de conducere la 5000-6000 de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În restaurantele noastre, angajăm oameni fără experiență. Instruirea lor se face on the job. Și acesta cred că este un element foarte important nu doar pentru tineri, ci și pentru persoanele care doresc să urmeze această reconversie profesională. Noi deschidem restaurante și vom deschide și în anul 2024”, a spus Emilia Stroe, director Resurse Umane în cadrul unui lanț de restaurante fast-food.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Numărul miliardarilor lumii a crescut în 2024. În clasament au fost incluși și 6 oameni de afaceri români | AUDIO