Confidenţialitate

ISU și DGASPC București au preluat organizarea voluntarilor din Gara de Nord pentru ajutorul refugiaților ucraineni | AUDIO

În Gara de Nord, unde sute de refugiați se află în tranzit, organizarea ajutorului pentru ucrainenii fugiți de război și implicit a voluntarilor români este acum coordonată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Asistența Socială a Capitalei. În sălile de așteptare în care stau refugiații de război nu se poate intra, ușile fiind flancate de polițiști. Accesul se face numai cu aprobarea reprezentanților acestor instituții. De altfel, peste tot, în Gara de Nord sunt polițiști, jandarmi, agenți de pază, pompieri, dar și personal medical de la SMURD și Ambulanță.

Cele 4 săli de așteptare din Gara de Nord sunt pline cu refugiați. Sala în care se află mame și copii este arhiplină. Sunt copii refugiați de câteva săptămâni, copii de grădiniță sau școală, dar și adolescenți.

Mamele au nevoie, pe lângă ce primesc de aici – și anume mâncare, apă, lapte praf – de bagaje, trolere mari, port bebe-uri și cărucioare, ne povestește o doamnă ucraineană, și ea refugiată, care acum e voluntar pentru conaționalii săi.

De ce? Pentru că multe femei au fugit cu cei mici de mână și cu o plasă sau dacă au avut trolere, multe s-au rupt dupa zeci de ore de mers și alergătură.

În Gara de Nord, cea mai mare din România, mamele au nevoie și de dușuri, unde să-și spele mai ales copiii, unii neîmbăiați de zile întregi, ne povestesc două voluntare românce, eleve de liceu.

„Produse de igienă personală sunt, dar nu știm dacă ar avea unde să le folosească. Dacă nu ai unde să le folosești, degeaba le ai”, a spus una dintre cele două voluntare.

Cât despre un duș mobil, una dintre voluntare spune că: „Nu știu unde ar putea fi amplasat aici sau unde ar putea să facă un duș aici”.

Anca Grădinaru: Adică ați auzit mămici spunând că ar vrea să se spele?

Voluntară: Sunt mame care ar vrea să spele copiii. Întâi să spele copiii și după dacă pot să se spele și ele.

Iar unii refugiați în vârstă ar avea nevoie de telefoane, întrucât cartele sunt.

Voluntarii care doresc acum sa ajute refugiații trebuie să se înregistreze la cortul Direcției de Asistenta Sociala, loc în care acum trebuie să se legitimeze și în care primesc veste și mai nou un regulament emis de autorițăți.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Studiu: Peste 70% dintre români sunt de părere că UE și NATO ar trebui să se implice mai mult în războiul din Ucraina | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.