Confidenţialitate

Israelul nu a anunțat oficial cum va răspunde Iranului. Șeful Statului Major al armatei israeliene: Atacul nu va rămâne fără răspuns, dar ne cântărim pașii | AUDIO

După cea de-a doua ședință a cabinetului de război în mai puțin de 24 de ore, Israelul nu a anunțat oficial dacă s-a ajuns la o decizie legată de o ripostă la atacul Iranului. Mai mulți oficiali israelieni au propus, în cadrul ședinței, să existe un răspuns rapid și dureros contra Iranului, dar care să nu declanșeze un război regional. Aliații Israelului, dar și țări precum China fac presiuni pentru ca oficialii de la Tel Aviv să nu ia măsuri care să afecteze stabilitatea în regiune.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atacul Iranului asupra Israelului nu va rămâne fără răspuns, a avertizat șeful Statului Major al armatei israeliene, care nu a precizat însă cum va acționa armata și nici când. Ne cântărim pașii, a menționat acesta, potrivit BBC.

Aliații Israelului, în frunte cu Statele Unite ale Americii au condamnat atacul cu drone și rachete lansat de Iran, dar au îndemnat guvernul lui Benjamin Netanyahu să dea dovadă de reținere. De altfel, americanii au subliniat că vor sprijini oricând Israelul să se apere, dar nu doresc să se implice într-un război contra Iranului.

Potrivit presei din Israel, cabinetul de război dorește să existe o reacție la atacul iranian, dar care să nu fie blocată de Statele Unite.

Între timp, premierul israelian a cerut comunității internaționale să rămână unită în fața agresiunii iraniene care amenință pacea mondială, potrivit unui mesaj publicat pe platforma X.

Iranul susține că și-a atins obiectivele în urma ataculului cu drone și rachete, în condițiile în care ținta era o bază aeriană militară, la care au existat însă daune minore, potrivit oficialilor israelieni.

Iranul acuză Israelul că de la această bază militară ar fi fost lansat atacul asupra anexelor consulatului Iranului în Damasc, Siria, atac în urma căruia au fost uciși mai mulți luptători, inclusiv doi generali din corpul Gardienilor Revoluției.

De partea celalată, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus că persoanele ucise erau teroriști angajați împotriva Israelului.

Iranul a avertizat că dacă Israelul ripostează va răspunde imediat și mult mai puternic.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cristian Pîrvulescu, despre atacul Iranului asupra Israelului: Nu au vrut să provoace o confruntare. Au declarat că au răspuns în mod legitim la atacul pe care israelienii niciodată nu l-au asumat | AUDIO