Confidenţialitate

Cristian Pîrvulescu, despre atacul Iranului asupra Israelului: Nu au vrut să provoace o confruntare. Au declarat că au răspuns în mod legitim la atacul pe care israelienii niciodată nu l-au asumat | AUDIO

Din punct de vedere militar, atacul Iranului asupra Israelului a fost un eșec  – spune, în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM, politologul Cristian Pîrvulescu, care amintește că Israelul a interceptat 99% dintre dronele și rachetele iraniene.

Și totuși, Iranul a obținut un câștig politic în urma acestui atac, a precizat politologul în emisiunea „Deșteptarea”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din punct de vedere politic, Iranul demonstrează ceva: că este o mare putere regională care are capacitate de atac, că poate să pună țările din regiune într-o situație complicată. În egală măsură, în Israel, premierul Netanyahu demonstrează că este un lider puternic, care poate să dea o lovitură inamicilor Israelului. Dar, dincolo de acest lucru, libertatea Israelului nu e foarte mare. Altfel spus, dorința sa de a lovi dur Iranul în acest moment este contestată puternic de toți aliații Iranului”, a declarat în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM politologul Cristian Pîrvulescu.

Cristian Pîrvulescu: „Chiar și fără sprijinul aliaților, Israelul este net superior Iranului din punct de vedere al tehnicii militare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Iranul nu dispune de aviație. Superioritatea aeriană și tehnica Israelului este indiscutabilă – cu sau fără aliați. Aliații au vrut să transmită un semnal, și anume că Israelul este izolat, nu în zonă, pentru că, sigur, a și explicat Siria – Hezbollah, Houthi din Yemen și grupările ieșite din Irak îl sprijină, dar nu este nici pe departe suficient și nu poți compara cu forța militară a Statelor Unite, Marii Britanii și Franței. Deci, nu au vrut să provoace o confruntare, știți că justificarea pe care au prezentat-o și la ONU aseară este că au răspuns în mod legitim la atacul pe care niciodată israelienii nu l-au asumat din 1 aprilie asupra anexelor Consulatului Iranian din Damasc”, a spus în emisiunea „Deșteptarea” la Europa FM politologul Cristian Pîrvulescu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Miniştrii de Externe din UE vor discuta prin videoconferință despre situația din Orientul Mijlociu. Josep Borrell: „Obiectivul e să contribuim la detensionarea situaţiei” | AUDIO