Confidenţialitate

Israel: Netanyahu a primit mandatul pentru formarea unui nou guvern

Președintele israelian Isaac Herzog l-a mandatat pe Benjamin Netanyahu, duminică, să formeze un nou guvern.

După cinci alegeri parlamentare în ultimii trei ani şi jumătate, alianţa de dreapta a obţinut, la 1 noiembrie, o majoritate de 64 de deputaţi din cei 120, notează Agerpres.

În vârstă de 73 de ani, “Bibi” Netanyahu a promis că va fi “prim-ministrul tuturor”.

Veteranul politician a mai condus guvernul statului evreu din 1996 până în 1999 şi din 2009 până în iunie 2021, fiind inculpat în mai multe dosare de corupţie, iar procesul este în curs de desfăşurare.

Benjamin Netanyahu are la dispoziţie 28 de zile pentru negocierea posturilor de miniştri cu partenerii de coaliţie.

Partidul său, Likud, s-a clasat pe primul loc, având 32 de parlamentari. Urmează evreii ultraortodocşi cu 18 deputaţi şi alianţa Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreaptă, notează AFP, apreciind că noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocşi, partidul sefard Shass are 11 locuri în parlament, iar liderul său ar dori portofoliul Finanţelor sau al Internelor, relatează presa israeliană. Arieh Deri a fost dovedit vinovat de fraudă fiscală în 2021 şi fusese deja închis pentru corupţie.

Extrema dreaptă a cerut ministerul Apărării pentru liderul Betzalel Smotrich şi Securitatea internă pentru numărul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalişti israelieni, preşedintele Herzog a încercat să îi convingă pe Lapid şi pe actualul ministru al Apărării, Benny Gantz, să formeze împreună cu adversarii lor politici conduşi de Netanyahu o altă coaliţie guvernamentală, prin care să evite intrarea în guvern a unor personalităţi controversate ca Gvir.

Şeful statului a negat informaţiile respective, însă într-un dialog cu Gvir, joia trecută, i-a atras atenţia acestuia că primeşte “întrebări de la cetăţenii israelien şi de la lideri din întreaga lume (…) întrebări foarte sensibile despre drepturile omului”.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente împotriva palestinenilor, iar preşedintele i-a atras atenţia că “există o anumită imagine a dumneavoastră şi a partidului dumneavoastră care pare, vă spun foarte cinstit, să îngrijoreze în multe privinţe”.

După alegerile din Israel, mai multe ţări occidentale, printre care Statele Unite ale Americii, au făcut apel la toleranţă şi la respectarea minorităţilor, reaminteşte AFP.