Confidenţialitate

Ion Iliescu poate rămâne fără certificatul de revoluționar pe care și l-a acordat singur. Nu îndeplinește condițiile, anunță autoritățile | AUDIO

Secretariatul de stat pentru revoluționari, instituție aflată în subordinea Guvernului, a decis retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite la Revoluție atribuit fostului președinte Ion Iliescu.

Acesta nu îndeplinește condițiile pentru a primi acest titlu, deoarece a deținut funcții de conducere în PCR.

Retragerea certificatului de luptător cu merite deosebite la Revoluție pentru Ion Iliescu a fost cerută de Asociația 21 Decembrie, în condițiile în fostul președinte al României a fost membru al comitetului central al PCR și șef al Uniunii Tineretului Comunist.

Ion Iliescu și-a acordat singur acest titlu, a spus la Europa FM, președintele Asociației 21 Decembrie, Teodor Mărieș:

„În urmă cu aproximativ un an a existat un proiect de lege în Parlament, am fost unul dintre inițiatorii acestui paragraf de lege precum că activiștii de partid nu pot să beneficieze de certificat de revoluționar. Astăzi, mi-a fost comunicat de către secretariatul de stat că, la solicitarea Asociației 21 Decembrie, calitatea de revoluționar a lui Ion Iliescu a fost retrasă. Și l-a acordat singur, există un proces verbal cu 3 persoane: Ion Iliescu, Dan Iosif și Emilian Putean, care era secretar de stat, și ei și-au dat primii certificat.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Teodor Mărieș a explicat ce beneficii au cei care dețin certificate de revoluționar și a amintit că sunt cel puțin 5.000 de români suspectați că ar avea certificate false:

„Este o lege a recunoștinței, beneficiile sunt minore, este vorba de 2.000 de lei pe lună pentru aceste categorii, singurul beneficiu e de a ieși mai devreme cu 5 ani la pensie. Sigur, când s-au dat terenuri, când s-au dat pământuri, toate aceste lucruri le-a făcut Ion Iliescu alimentându-și așa zișii revoluționari și nu sunt puțini. Marea majoritate a asociațiilor, cu excepția Asociației 21 Decembrie și a câtorva asociații de eroi martiri, toate au fost cu Ion Iliescu, toate l-au sprijinit pe Ion Iliescu.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După decizia secretariatului de stat pentru revoluționari, următorul pas este deschiderea unei acțiuni în instanța de contencios administrativ, abilitată să decidă retragerea certificatului de revoluționar pentru Ion Iliescu. Acesta poate contesta însă decizia.

Foto: Inquam Photos / George Călin