Iohannis despre refugiați: România nu poate primi mai mult de 1.785 de persoane

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că România va primi doar 1785 de refugiați . Într-o conferință susținută la Cotroceni, șeful statului a precizat că țara noastră își menține opinia de a accepta doar atâția refugiați câți poate găzdui și nu de a i se impune cote obligatorii, de la nivel european.

Subiectul refugiaților va fi discutat în ședinta CSAT convocată pentru 17 septembrie.

 

 

“Putem trata cu calm, răspundere şi solidaritate faţă de ţările unde există un număr mare de refugiaţi. Nu e cazul să reacţionăm isteric, cum nu e cazul să ne arătăm latura xenofobă. Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din UE. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie. Acest punct de vedere îl voi prezenta şi în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a fost stabilită pentru data de 17 septembrie. Evident că voi ţine cont şi de datele pe care le va aduce Guvernul în şedinţa de CSAT, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că încă se așteaptă o poziție  oficială a Comisiei Europene în chestiunea refugiaților.

Pe de altă parte, șeful statului a spus că în România ”nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist”.

”Zeci de mii de imigranți au intrat în Uniunea Europeană, au apărut probleme de logistică, de principiu, pentru că a fost încălcat Spațiul Schengen și acești refugiați practic au bulversat întreaga arhitectură. Discuțiile au devenit foarte aprinse și pe bună dreptate (…) În România nu există niciun fel de presiune a unui val migraționist. Nu avem un aflux semnificativ de refugiați”, a afirmat Iohannis.

Faptul că România nu este membră a spaţiului Schengen a fost un avantaj, deoarece imigranţii nu au putut intra în România fără a putea fi supravegheaţi, iar președintele exclude posibilitatea unui val de imigranţi, ca în ţările vecine.

“La noi numărul de refugiaţi nu poate să crească decât dacă noi vrem să primim mai mulţi. România nu este membră Schengen, aşa că nimeni nu poate intra doar pentru că aşa doreşte. (…) La noi nu se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni în ţară, asta pot să exclud”, a declarat Iohannis, citat de Mediafax.

El a precizat că a cerut Ministerul Afacerilor Interne o situație comparativă cu anul trecut privind numărul imigranților care au ajuns în România, iar ”cifrele sunt cam aceleași”.

”Nu se constată o creștere a numărului de refugiați”, a precizat președintele.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS