Iohannis cheamă partidele la consultări privind legile din domeniul securității

Președintele Klaus Iohannis va chema de săptămâna viitoare toate partidele politice la consultări privind legile din domeniul securității naționale.

Discuția ar putea viza în special cartelele telefonice preplătite și legea securității cibernetice.

Aflat în Statele Unite la un summit privind securitatea nucleară, președintele Klaus Iohannis a declarat că vrea să invite la consultări atât partidele politice, cât și experți în securitate. Klaus Iohannis susține că experții pot veni cu propuneri, astfel încât legile din domeniul securității naționale să fie modernizate și actualizate.

De altfel, Comisia pentru Controlul SRI din Parlament a anunțat deja că va începe să lucreze la o nouă lege privind regimul juridic al cartelelor preplătite, care pot fi cumpărate în România fără prezentarea vreunui act de identitate.

Recent, premierul Dacian Cioloș spunea că astfel de cartele ar fi fost folosite în pregătirea unor atentate teroriste, precizând că nu știe despre ce atacuri ar fi vorba.

Și SRI anunța la începutul săptămânii că există cartele telefonice prepay cumpărate în România şi utilizate în ţări precum Siria şi Irak, dar fără să se cunoască identitatea cumpărătorilor. Tot SRI adăuga că nu se ştie cu precizie dacă sunt folosite de persoane implicate în activităţi teroriste sau de cetăţeni români rezidenţi în aceste două ţări.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS