Dacian Cioloș: Nu ştiu la ce atentate au fost folosite cartele telefonice pre-pay din România

Precizări de la premier după ce acesta a declarat că în pregătirea unor atentate teroriste au fost folosite cartele telefonice cumpărate din România.

Dacian Cioloș spune că a fost informat despre acest lucru de Serviciul Român de Informații.

Șeful Guvernului insistă însă că nu știe în care atentate au fost folosite aceste cartele.

Premierul Dacian Cioloş a spus, marţi dimineaţă, că declaraţiile sale privind folosirea unor cartele prepay pentru pregătirea de atentate teroriste au fost interpretate, el precizând că nu ştie dacă astfel de cartele au fost folosite pentru atentatele de la Bruxelles sau în altă parte şi că a făcut aceste declaraţii fără a avea vreun „interes sau obiectiv ascuns”, ci pentru că este important ca deciziile să fie luate în cunoştinţă de cauză şi „cu cărţile pe masă”.

“Nu ştiu dacă au fost folosite  la atentatele de la Bruxelles, nu am spus niciodată lucrul ăsta, am văzut toate discuţiile, care au fost interpretări de fapt a ceea ce am spus. Eu am spus şi am avut informaţia asta de la SRI – nu-i niciun secret că în pregătirea unor atentate au fost folosite şi cartele prepay din România, nu am spus că au fost la Bruxelles sau în altă parte pentru că nu ştiu lucrul acesta”, a declarat Cioloş.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

El a spus că nu a avut ”niciun interes sau niciun obiectiv ascuns” atunci când a spus aceste lucruri, punctând şi că „nu a fost şi nici nu va fi vreodată ofiţer acoperit, aşa cum s-a speculat”.

”Cred că e important să ne învăţăm în societatea românească să discutăm aşezat şi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză. Nici nu am spus că trebuie luată o decizie sau alta, am spus că avem nevoie de o dezbatere în societatea românească cu cărţile pe masă în astfel de lucruri. Nu am spus-o nici pentru că aş fi, cum am văzut unele interpretări că aş fi ofiţer acoperit, că am spus de lucrurile astea, nu sunt şi nu o să fiu niciodată, şi nu pentru asta spun nişte lucruri, ci pentru că cred că trebuie să ne însănătoşim şi să lăsăm deoparte pe cât posibil astfel de interpretări de teoria conspiraţiei, că iese un prim-ministru să spună nişte lucruri pentru că are ceva ascuns să promoveze”, a spus Cioloş.

El a precizat că vrea să existe o dezbatere pe acest subiect, pentru că nu Guvernul ia decizii, ci Parlamentul, iar ”societatea trebuie să fie în cunoştinţă de cauză atunci când discută anumite lucruri”.

 

Serviciul Român de Informaţii a precizat, luni, că există cartele telefonice prepay cumpărate în România şi utilizate în ţări precum Siria şi Irak, însă în lipsa unor date privind identitatea cumpărătorilor, nu se ştie cu precizie dacă sunt folosite de persoane implicate în activităţi teroriste sau de cetăţeni români rezidenţi în aceste două ţări.

”Întrucât identitatea persoanelor care le utilizează nu poate fi stabilită, există posibilitatea ca aceste cartele să fie utilizate de cetăţeni români, rezidenţi în Siria (sau alte zone de conflict), dar şi de persoane având conexiune cu entităţi teroriste”, susţinea SRI.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS