Klaus Iohannis: Cer demisia doamnei Dăncilă. Nu face față funcției de prim-ministru – VIDEO

După conflictul din ultimele zile, președintele Klaus Iohannis a solicitat public demisia prim-ministrului Viorica Dăncilă și implicit a Guvernului. Șeful statului îi reproșează trecerea prin Guvern a unui document secret de politică externă fără a-l fi consultat în prealabil și faptul că „nu înțelege” efectele pe care lipsa de coordonare între Guvern și Banca Națională le are asupra economiei.

Cererea vine ca urmare a absenței premierului de la discuțiile programate astăzi la Palatul Cotroceni, pe tema disputei dintre Guvern și BNR.

“Doamna Dăncilă a preferat să execute ordinele de partid, având în vedere toate acestea, retrag încrederea doamnei Dăncilă. Doamna Dăncilă nu face față funcției de prim ministru și transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. de aceea, solicit public demisia doamnei Dăncilă”, a spus președintele într-o declarație de presă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tensiunile dintre Palatul Cotroceni și Guvern s-au accentuat după aprobarea în Guvern a unui memorandum prin care se declanșează procedura de mutare a ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. România a fost astfel a treia țară din lume care a anunțat o astfel de decizie controversată, iar anunțul nu a venenit de la Cotroceni, unde se stabilesc direcțiile de politică externă, ci de la liderul PSD, Liviu Dragnea.

Decizia Guvernului de a forța deschiderea acestor discuții în absența oricărei consultări instituționale a fost reclamată astăzi de președintele Iohannis care a sugerat încă de ieri că este nemulțumit din această cauză.subiectul, sugerat încă de ieri Klaus Iohannis, urma să fie deschis chiar la întâlnirea pe care premierul Viorica Dăncilă a anulat-o în această dimineață.

Tema oficială era, inițial, medierea între Guvern și Banca Națională după conflictul din ultimele luni. O mediere anunțată de șeful statului luni seara, în timpul unei plimbări cu bicicleta prin București. Guvernul nu a răspuns oficial invitației, dar o discuție telefonoică între președinte și premier a existat totuși. Iar Viorica Dăncilă a acceptat o întâlnire după întoarcerea din Israel.

Între timp, de la Bacău, președintele a susținut că peremierul a plecat în vizită oficială fără mandat să discute cu oficialii israelini în numele României și a reclamat secretomania din jurul acestei vizite. Răspunsul a venit din partea liderului PSD, Liviu Dragnea, într-o intervenție la Antena 3:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu noile contre între Palate, conflictul Guvernului cu BNR rămâne într-un con de umbră. n martie, inflația a ajuns la 5%, iar inducele ROBOR a atins în aceste zile recordul din ultimuu trei ani și jumătate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS