Klaus Iohannis: Guvernul și BNR trebuie să evite „abordările concurențiale”

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întîlnit miercuri cu guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, şi cu prim-viceguvernatorul Florin Georgescu.

În urma discuțiilor, președintele a afirmat, într-un comunicat de presă, că independenţa BNR în deciziile de politică monetară este esenţială.

Atît Executivul, cît şi BNR trebuie să evite abordările concurenţiale, în opinia sa.

În cadrul discuţiilor, a fost analizată situaţia macroeconomică existentă, context în care Preşedintele României a subliniat că este esenţială independenţa Băncii Naţionale a României în legătură cu deciziile de politică monetară, aceasta fiind o condiţie fundamentală pentru un stat membru al Uniunii Europene„, arată Administraţia Prezidenţială.

Obiectivul fundamental, continuă documentul, este ca prețurile să rămînă stabile, astfel încît veniturile cetățenilor să nu aibă de suferit prin scăderea puterii de cumpărare.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că atît Guvernul, cât şi Banca Naţională trebuie să evite abordările concurenţiale, astfel încît cooperarea instituţională să fie una eficientă, în condiţii de echilibru şi responsabilitate faţă de interesele economice ale României„.

Președinția speră că vor exista discuţii între Guvern şi BNR în perioada imediat următoare, care să îmbunătăţească dialogul instituţional şi cooperarea în domeniul politicilor economice.

Klaus Iohannis se va întîlni vineri cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Luni, şeful statului a afirmat că va încerca o mediere între Guvern şi Banca Naţională a României şi că îi va chema la Cotroceni „şi pe unii, şi pe alţii”.

Klaus Iohannis a spus că „s-a mers cam departe cu unele afirmaţii destul de contondente în ultima vreme„.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS