Confidenţialitate

Întrevederea Trump – Kim va avea avea loc, până la urmă, la 12 iunie, în Singapore

După o săptămână de incertitudine, diplomaţiile americană şi nord-coreeană au convenit ca întâlnirea istorică dintre liderii celor două ţări să aibă loc la 12 iunie, în Singapore, aşa cum fusese convenit iniţiat, anunţă BBC.

Donald Trump a făcut anunţul după o întrevedere avută, la Casa Albă, cu o delegaţie de emisari a Pheninanului.

La 24 mai, preşedintele SUA anunţa anularea summitului, reproşând regimului nord-coreean că a revenit la “retorica belicoasă”. Cu câteva ore înainte, Phenianul îşi distrusese poligonul de teste nucleare şi balistice.

”Din nefericire, din cauza mâniei imense şi a ostilităţii afişate în ultima dumneavoastră declaraţie, consider inoportun, în acest stadiu, să avem această întâlnire”, explica Donald Trump.

El avertiza, totodată, împotriva oricărui act ‘iresponsabil’, dând asigurări că va continua campania de ‘presiune maximă’ asupra Coreei de Nord

Ulterior, statul asiatic stalinist a anunţat că rămâne deschisă dialogului.

Phenianul ceruse administraţiei de la Washington să înceteze cu insistențele de a renunța unilateral la arsenalul său nuclear şi calificase drept “provocare” exerciţiul militar “Max Thunder”, la care au participat peste 100 de avioane de luptă americane şi sud-coreene.

Întrevederea istorică a fost anunţată iniţial la 10 mai.

Cu o zi înainte, regimul nord-coreean eliberase 3 prizonieri americani.

Gestul de bunăvoinţă al autorităţilor de la Phenian se înscria în procesul de dezgheţ diplomatic bilateral. Acuzaţi de activităţi ostile la adresa statului nord-coreean, Tony Kim, Kim Hak-song şi Kim Dong-chu erau încarceraţi în lagăre de muncă.

La 27 aprilie, într-un gest simbolic fără precedent pentru ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, Kim Jong-un a devenit primul preşedinte al Nordului comunist care păşea în Sudul democratic.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat atunci de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

Ştirea se actualizează