Moment istoric: Dictatorul nord-coreean a traversat frontiera cu Sudul democratic

Într-un gest simbolic fără precedent în ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, un lider nord-coreean a traversat frontiera cu Sudul, relatează BBC.

Kim Jong-un devine primul preşedinte al Nordului comunist care păşeşte în Sudul democratic din istoria divizării peninsulei, ca urmare a conflictului armat din Peninsulă.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat, faţă în faţă, la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct, notează Agerpres.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că „în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un „simbol al păcii”. „În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. „Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre „recuperarea timpului pierdut”. „Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor „decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS