Donald Trump şi Kim Jong-un se vor întâlni la 12 iunie, în Singapore

Întrevederea istorică dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un va avea loc la 12 iunie în Singapore, potrivit unui anunţ făcut joi pe Twitter de liderul de la Casa Albă.

”Întâlnirea extrem de aşteptată între Kim Jong-Un şi mine va avea loc la Singapore pe 12 iunie. Amândoi vom încerca să facem din aceasta un moment foarte important pentru pace în lume!”, a scris preşedintele SUA.

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap relatase, la sfârşitul săptămânii trecute, că Singapore este favorit pentru a găzdui întâlnirea.

Regimul nord-coreean a eliberat, miercuri, 3 prizonieri americani.

Gestul de bunăvoinţă al autorităţilor de la Phenian se înscrie în procesul de dezgheţ diplomatic bilateral.

Acuzaţi de activităţi ostile la adresa statului nord-coreean, Tony Kim, Kim Hak-song şi Kim Dong-chu erau încarceraţi în lagăre de muncă.

La 27 aprilie, într-un gest simbolic fără precedent pentru ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, Kim Jong-un a devenit primul preşedinte al Nordului comunist care a păşit în Sudul democratic.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS