Confidenţialitate

Coreea de Nord eliberează 3 prizonieri americani

Regimul nord-coreean a eliberat, miercuri, 3 prizonieri americani.

Anunţul a fost făcut de preşedintele SUA, Donald Trump, pe Twitter, platforma sa preferată de comunicare online.

Cei 3, a căror stare de sănătate pare a fi bună, se află în drum spre casă, la bordul unui aion în care se află şi şeful diplomaţiei nord-americane.

Mike Pompeo a efectuat o vizită în Coreea de Nord, aminteşte BBC.

Gestul de bunăvoinţă al autorităţilor de la Phenian se înscrie în procesul de dezgheţ diplomatic bilateral şi înaintea unei întrevederi istorice pe care liderii celor două ţări ar urma să o aibă în perioada următoare, ale cărei dată şi loc de desfăşurare nu a fost dezvăluite deocamdată.

Acuzaţi de activităţi ostile la adresa statului nord-coreean, Tony Kim, Kim Hak-song şi Kim Dong-chu erau încarceraţi în lagăre de muncă.

La 27 aprilie, într-un gest simbolic fără precedent pentru ultimele decenii ale istoriei Peninsulei Coreea, Kim Jong-un a devenit primul preşedinte al Nordului comunist care a păşit în Sudul democratic.

Războiul s-a încheiat în 1953 cu un simplu armistiţiu, fără vreun acord de pace.

Kim Jong-un a fost întâmpinat de omologul Moon Jae-in.

După numeroase amenințări și teste balistice, temutul dictator nord-coreean se arată dispus să renunţe la programul nuclear, gest care să permită ieşirea ţării sale din izolare internaţională.

După ceremoniile iniţiale, cei doi s-au aşezat, faţă în faţă, la o masă ovală din Casa Păcii şi au rostit primele alocuţiuni televizate în direct.

Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că “în peninsula coreeană s-ar putea să fi venit primăvara” şi a apreciat gestul curajos al lui Kim de a trece pentru prima dată frontiera cu Coreea de Sud ca pe un “simbol al păcii”. “În momentul când preşedintele Kim a trecut linia de demarcaţie militară, Panmunjom a devenit un simbol al păcii, nu al diviziunii”. “Vreau să îmi exprim din nou respectul pentru decizia preşedintelui Kim Kong Un de a face posibile convorbirile de astăzi”, a insistat liderul de la Seul.

La rândul său, Kim Jong-un a vorbit despre “recuperarea timpului pierdut”. “Declar în faţa preşedintelui Moon şi a mulţimii de jurnalişti de aici că voi purta discuţii bune cu preşedintele Moon, cu o atitudine deschisă, sinceră şi cinstită şi voi obţine un rezultat bun”, a spus el.

Ambii lideri s-au arătat încrezători în posibilitatea ca primul dialog inter-coreean la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu să producă rezultate pozitive, în urma unor “decizii curajoase”, după cum s-a exprimat preşedintele sud-coreean.