Întrebarea dimineţii: Care e cea mai bună decizie pe care ai luat-o în viaţă?

Deciziile dificile se iau mai bine pe întuneric.

Persoanele care trebuie să ia decizii dificile reuşesc să reflecteze cu o mai mare obiectivitate atunci când analizează diverse aspecte pe întuneric, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea din Toronto.

Oamenii de ştiinţă canadieni spun că stingerea luminilor reduce intensitatea emoţională, permiţând oamenilor să îşi păstreze luciditatea atunci când trebuie să ia decizii dificile.

Potrivit cercetătorilor de la University of Toronto Scarborough din Canada, atât emoţiile pozitive, cât şi cele negative sunt resimţite mult mai intens pe lumină.

Pentru a investiga acest fenomen, cei doi cercetători au cerut participanţilor să acorde note pentru o varietate largă de teme, precum iuţeala sosului pentru aripioare de pui, agresivitatea unor personaje fictive, gradul de atractivitate al unor persoane şi gustul a două băuturi fără alcool, servite în condiţii diferite de luminozitate.

Autorii studiului au aflat astfel că emoţiile sunt mai intense pe lumină puternică – sosul are un gust mai iute, personajele sunt percepute ca fiind mai agresive, iar oamenii par mai atrăgători.

Participanţii au băut mai mult suc în zilele însorite şi mai puţin în cele noroase, potrivit acestui studiu ce a fost publicat în Journal of Consumer Psychology.

“Vânzătorii ar putea să ajusteze nivelul de luminozitate în magazine,  în funcţie de natura produselor puse în vânzare. Dacă vinzi produse expresive din punct de vedere emoţional, precum flori sau inele de logodnă, atunci ar avea sens ca magazinul să fie cât mai luminat”, spune Alison Jing Xu.